SBB är åter i rejält blåsväder idag efter pressmeddelandet om att man genomför en översyn av sitt innehav i JM. Vill man sälja allt, eller har man annat i kikaren? Samtidigt har VD Ilija Batljan under dagen avböjt möten med DI då han tydligen är i möte hela dagen. 

EDIT 14:e juni kl 09:00 (läs resten av inlägget före)

SBB har nu gått ut med ett nytt pressmeddelande där man klargör att innehavet i JM faktiskt är av ”strategiskt vikt och skall ses som långsiktigt”. Det här gör allt det jag skrev om nedan ännu märkligare. En video som jag ännu inte sett men som kanske svarar på lite frågor.

EDIT 14:e juni kl 15:00 (läs resten av inlägget före)

Vi har alltså en situation där marknaden tolkar SBB:s agerande som att man tänkt sälja delar eller allt av JM. Men kikar vi på pressmeddelandet verkar man vara långsiktig? DI frågade Ilija om detta som svarade såhär. Den frågan kan vara värd att bära med sig:

Det som är skumt är att man inte vill uppge vem som gjort värderingen som anses vara så galet hög. Själv tycker jag det är märkligt att man inte vill vara transparent här.

 

Ringer Ilija

Kanske får jag försöka nå Ilija själv via deras IR ansvariga Marika Dimming vars kontaktuppgifter är publicerade.

Marika: ”Du, Ilija, KTM vill tydligen prata med dig”

Ilija: ”Vi får avsluta mötet. Koppla in honom…”

Jag är sällan självgod så idag passar jag på 🙂

 

SBB och JM

SBB gick alltså idag ut med att man tillsammans med andra analyserat värdet av JM. 36 miljarder kronor landade värdet på. Vissa anser det här vara absurt då börsvärdet är 13 miljarder kr och man har en nettoskuld på 1,5 miljarder.

”Det är absurt att påstå att JM AB är värt nästan 2,75-3 gånger rådande pris. Det här andas desperation av SBB och står i motsats till vad de sa vid JM-köpet”, skriver Fraser Perring, företrädare i Viceroy som tidigare kom ut med blankningsrapporten.

Vad som är meningen med värderingen vet vi ännu inte men marknaden verkar tro att SBB är sugna på att sälja och därför gör detta för att trissa upp värdet. Lite av panik.

Samtidigt vet vi att Ilija den 3 maj uppgav på Twitter att man är långsiktiga i JM. Vill man sälja vill jag gärna veta hur man tänker kring ordet långsiktig. Det här blir en cliffhanger.

 

Månadsutdelning

SBB delar ut 0,11 kr per månad. 1,32 på helåret alltså.

Utdelningen kommer då från förvaltningsresultatet 2021. Majoriteten av svenska bolag delar ut sitt resultat på våren men här har SBB valt att dela upp det. Köper du aktier idag får du alltså fortfarande ta del av kakan från resultatet 2021.

Sedan går det alltid orda om att aktiens pris skjunker tillika utdelningen vid x-dag men jag har alltid känt att den effekten blir mindre vid kvartalsutdelare och månadsutdelare. Sedan återhämtar sig detta rätt fort, vilket jag resonerar om här. Men i fallet SBB är det så mycket annat som blåser där och påverkar aktiens pris.

Jag köpte åtminstone mer SBB idag men självklart kan det här gå bra mycket lägre. Köpte både B och D aktien. Som vanligt säger jag bara hur jag gör och inte hur ni ska göra. Det är en stor skillnad 😉

Nu går jag och ringer Ilija så får vi se om han svarar…

Just det! En intressant sak är ju faktiskt att Ilija köpt aktier genom hela nedgången. Troligtvis visste han om detta redan när han köpte sist men vad vet jag…

 

Kort kommentar om Emilshus

Tidigare fick jag frågan om tilldelningen i Emilshus. Jag fick ingen tilldelning i denna IPO, något jag nästan hade räknat med när jag skrev min artikel.

31
0
Kommentera gärna :)x
()
x