Från och med x-dagen får du ingen utdelning vid kommande utdelningstillfälle om du handlar nya aktier. Mellan x-dagen och den faktiska utdelningsdagen brukar det vara ca en vecka i Sverige. Ibland händer det att jag handlar på x-dag, även om detta kan klassas som ett nollsummespel.

Det här är troligtvis den mest frekventa frågan jag får och jag inser att jag nog inte svarat på den i ett separat inlägg. Ibland är det skönt att kunna referera till ett inlägg när jag får en fråga, så får man läsa i lugn och ro 🤑

X-dag och fallande kurs

Generellt gäller att aktiekursen sjunker lika mycket som kommande utdelning vid x-dag. Delar bolaget ut 2 kr/aktie så borde kursen i aktien sjunka med 2 kr, allt annat lika.

Allt annat lika, är viktigt i det här fallet. Mycket kan påverka aktiekursen såsom positiva nyheter för branschen eller att bolaget själva kommer med positiva/negativa nyheter. Generella klimatet på börsen styr också mycket. Är börsklimatet väldigt trevligt vid x-dag kanske inte kursen i exemplet ovan faller 2 kr.

 

Exempel

Ett mycket tydligt exempel på detta är Axfood som idag har sin X-dag. Axfood har delat upp sin utdelning i 2 lika stora tillfällen och delar nu ut 3,75 kr/aktie och tillfälle (totalt 7,5 kr).

Men kursen i Axfood är enbart ner 2,0 kr (vid skrivande tillfälle), och inte 3,75 kr. Idag har vi ett väldigt varmt börsklimat och aktien i Axfood har varit pressad en tid. Troligtvis påverkar även detta kursen.

Länk till Axfood hos Avanza

 

Varför faller kursen vid x-dag?

Utdelningen kommer från den vinst bolaget gjort föregående år. När bolaget sedan delar ut detta så tar man pengar från sin kassa och skiftar ut det till ägarna. Teorin är att aktien borde värderas ner tillika utdelningen då denna inte längre tillhör bolaget.

På ett sätt kan det här jämföras med att bolaget särnoterar en del av sin verksamhet. När AtlasCopco gjorde detta och skapade Epiroc föll givetvis kursen i Atlas tack vare att aktien inte borde vara lika högt värderad med tanke på att en stor del försvunnit.

Vid X-dagen så kommer du inte kunna handla aktier och få ta del av utdelningen. Du som säljer får dock ta del av utdelningen. Här spikas alltså vilka aktieägare som ska få si och så mycket utdelning.

Måndag: Sink-dag (Sista dag inklusive rätt)
Tisdag: X-dag (Aktien handlas exklusive rätt)
Onsdag: Avstämningsdag

 

Köp på x-dag?

Aktiekursen faller alltså vid x-dag tillika utdelningen. Alltså borde utdelning i sig vara ett nollsummespel. Du får utdelning men aktiekursen sjunker – ditt totala portföljvärde kommer vara detsamma.

Det här är en sanning med modifikation. Vad marknaden ställer högst fokus på när det kommer till att värdera aktier är vinsttillväxt. Det ställs betydligt mindre fokus på bolagets kassa. Här ser jag då en tydlig skillnad mellan utdelning i likvida medel och vad exempelvis Kinnevik gjorde när man delade ut Millicom till aktieägarna.

Vad jag insett är att aktien relativt snabbt återhämtar sig efter en x-dag då marknaden tar fäste vid andra faktorer än just kassan.

Som långsiktig ägare i ett bolag kommer jag få ta del av många utdelningar framöver. Alla aktier jag köper nu kommer ge utdelning vid mååånga tillfällen framöver och utdelningen kommer också stiga. Att inte få ta del av just denna utdelning utan köpa lite billigare är helt okej för min del.

 

Summering

Tyvärr finns det ingen hemlig genväg där du tjänar något på att köpa eller sälja vid x-dag

  • Köper du på x-dagen får du aktierna billigare, men har inte rätt till utdelning för de nyförvärvade aktierna
  • Säljer du vid x-dag får du ta del av utdelningen, men tvingas sälja till ett lägre pris som borde motsvara utdelningen

Långsiktigt så kommer de aktier du köper billigare vid x-dag generera framtida utdelning och förhoppningen är givetvis att kursen återhämtar sig snabbt.

Jag har själv ingen regel att jag alltid köper vid x-dag men det händer titt som tätt om jag inte ser något annat roligt att köpa.

 

Läs mer

Axfood är ett av de bästa utdelningsbolagen i min portfölj. Läs mer om varför jag tycker det här:

Axfood Utdelning (2021)

 

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x