Hufvudstaden är ett fastighetsbolag vars utdelning och utdelningshistorik helt klart ligger på gräddhyllan bland övriga Svenska bolag. I det här inlägget går jag igenom Hufvudstaden utdelning som jag valt att illustrera den på ett spännande sätt

Viktigt om Hufvudstaden

Hufvudstaden har 2 olika aktietyper; A och C. C typen är en gammal typ som egentligen inte förekommer bland nyare bolag. Dock finns det några få bolag som valt att behålla sin C typ då denna ger mycket rösträtt. Hufvudstaden är ett av dessa.

Min rekommendation är att du köper typ A då rösträtten troligtvis inte är intressant för dig. C typen är känd för att ha varit väldigt volatil då omsättningen är mindre för den här typen. A typen har hos Avanza 10 gånger så många ägare. Exempelvis gick Hufvudstaden C upp från 430 kr till 1.690 kr den 24:e augusti 2017.

Såg faktiskt nyligen att det inte går att handla Hufvudstaden C längre hos Avanza. För att göra det måste du ringa in på det gamla goda viset 🙂

Hufvudstaden utdelning och direktavkastning

Bolaget hos Avanza

Hufvudstaden har höjt utdelningen 21 år i rad från 1997 (som delades ut 1998). Med detta sagt så rankas Hufvudstaden som det bolag i Sverige vars utdelning nu höjts flest antal år i rad. Den här platsen delas tillsammans med Castellum.

Direktavkastningen ligger idag på 2,6%, vilket kan jämföras med Castellums 3,4% Tänk på att aldrig kika på enbart direktavkastningen vid val av bolag.

Fastighetsbeståndet består av 29 fastigheter inrymmande främst kontor och butiker belägna i de mest centrala delarna av Sveriges två främsta tillväxtregioner, Stockholm och Göteborg. Bolaget är lågt belånat, vilket kan vara till fördel om räntan höjs.

 

Hufvudstadens utdelningspolicy

”Den finansiella målsättningen är att aktien ska ha en god utdelningstillväxt över tiden och att utdelningen ska utgöra mer än hälften av nettovinsten från den löpande verksamheten, samt att soliditeten ska uppgå till minst 40 procent över tiden.”

 

Någon som vi känner och som jag vet äger Hufvudstaden är allas vår kära profil Nicklas ”Investeraren” Andersson som driver Investerarens Podcast

Hufvudstaden utdelningshistorik

Såhär har utdelningen sett ut för Hufvudstaden sedan år 1998. Den stapel som sticker upp ensamt med en annan färg är den enda extrautdelningen som bolaget haft sedan dess.

Kom ihåg! Utdelningen nedan redovisas  med tanke på vad bolaget faktiskt delade ut till aktieägarna just det året. Vissa grafer har förskjutit utdelningen med 1 år bakåt då det är vinsten från föregående år som delas ut. Utdelningen för 2018 är alltså vinsten från 2017. Det här kan skapa viss förvirring om du inte är medveten om det.

För att ta fram den här informationen har jag kikat på borsdata.se de första 10 åren men sedan har jag gått igenom respektive årsrapport för de 11 andra åren. Precis som jag alltid gör.

 

För er som tycker att det blir lättare att se informationen via en tabell så inkluderade jag även informationen på det sättet:

Hufvudstaden Utdelningstillväxt

Som ni vet så är jag extra intresserad av den organiska utdelningstillväxten. Med tiden kommer den här att ge en helt galen effekt till din utdelningsportfölj, särskilt om bolaget fortsätter att höja utdelningen år efter år och om du kontinuerligt sparar i bolaget.

Själv satsar jag på en genomsnittlig utdelningstillväxt på mellan 5-10% per år för portföljen i helhet.

Såhär har Hufvudstadens utdelningstillväxt sett ut sedan 1998:

 

Genomsnittlig utdelningstillväxt:

Senaste 5 åren 6%
Senaste 10 åren 7%
Senaste 15 åren 8%
Sedan 1998 8%

 

Äger ni bolaget i er portfölj och hur tror du resan kommer bli kommande år?

 

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x