En mindre del av min portfölj består av högutdelare med hög direktavkastning. Själv har jag sällan tid att på en bredare front spana efter dessa högutdelare. Som tur är finns det personer som har detta som jobb, 8 timmar dagligen. Här ger jag min reflektion på de experterna nu klassar som spännande högutdelare 2021.

 

Det här är en sammanfattning från en artikel i Dagens Industri och jag tänkte först ta upp vilka bolag man nämner:

(för tillgång till fulla artikeln behöver du en betald prenumeration hos DI)

Av ovan nämnda bolag har jag nog skrivit om alla förutom New Wave och Electrolux. De flesta av ovanstående är ju sådana som nyligen annonserat någon form av extrautdelning också.

Electrolux delar ut hela 17 kr i slutet av denna månad (x-dag har redan varit om jag förstår det rätt). I början av september föreslog Tele2:s styrelse en extrautdelning om minst 11 kronor per aktie efter försäljningen av sin andel i nederländska T-Mobile.

 

Alla banker förutom SEB har vi fått färsk utdelningsinformation från. Jag sammanfattade detta i det här inlägget. Själv gissar jag på att vi får mer info från SEB väldigt snart.

Just banker har gått rätt bra på sista tiden, vilket givetvis är typiskt då jag minskat i bland annat Swedbank 😀  DNB verkar tycka att det finns köpläge i bank för tillfället:

”Det är en av de få sektorer där jag tycker att utdelningarna kan köpas till ett okej pris. Om man tittar på bankerna så är de inte fullvärderade än. Tittar man på andra bolag så har de ganska höga värderingar så i slutändan blir det inte så lönsamt att köpa de kupongerna”, säger Thomas Jellvik, makrostrateg på DNB.

 

H&M tas upp i listan över högutdelare. Anledningen till varför jag skriver särskilt om dem är för att utdelningen som man nyligen annonserade är värd att reflektera kring.

Bolaget meddelade en utdelning på 6,50 kr/aktie som kommer delas ut 4:e november. Värt att tänka på är att denna kommer från vinsten som gjordes 2019/2020. Vi har följande att förhålla oss till:

Vinst/aktie:

2019 ⏩ 8,12 kr/aktie

2020 ⏩ 0,75 kr/aktie

2021 (fram till q3) ⏩ 5,36 kr/aktie

 

I början av 2020 föreslog H&M en utdelning på 9,75 kr/aktie. En nivå som var över vinst/aktie:

Styrelsen har beslutat att föreslå årsstämman den 7 maj 2020 att
besluta om en oförändrad utdelning på SEK 9:75 per aktie (9:75), vilket
motsvarar 120,0 procent (127,5) av koncernens resultat efter skatt

Sedan slopades denna och man har inte betalat ut något sedan 2019. Den föreslagna utdelningen på 6,5 kr/aktie motsvarar ungefär 70% av vinsten. Den optimala utdelningsandelen enligt mig…

Men sedan har H&M också en nettokassa på 24 000 MSEK. Då det finns knappt 700 miljoner aktier i H&M så har man rätt god förutsättning enligt mig. Det mest optimala är givetvis att dela ut mindre än vinsten och det är inte hållbart över tid att dela ut mer än så.

”H&M är kanske det bästa alternativet. Det är ett välskött bolag och rapporten visade att de verkligen har förbättrat lönsamheten. När vi nu får lite mer normalförsäljning i butikerna – vilket har tagit längre tid än vad vi har hoppats på – så kommer det att synas i form av väldigt bra vinstprognoser. Där kan du få en liten tillväxt och en bra direktavkastning.”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB

 

Vad jag då tycker är intressant är att New Wave tas upp. Det här brukar inte klassas som ett utdelningsbolag mig veterligen.

New Wave är förknippade med en rad olika varumärken men jag tror CRAFT är ett av de mest välkända där ute. Några andra är Orrefors och Kosta Boda.

De har som mål att växa 10-20% årligen och vill dela ut 40% av vinsten. Det här har och kan bidra till fina utdelningshöjningar om man håller i trenden.

I början av året meddelade New Wave att man inte kommer dela ut något 2021. Nu slår man på den stora trumman och kör en extrautdelning på hela 4 kr. Det här är mer än vad bolaget någonsin delat ut ordinarie. Kursen har gått likt ett ånglok och räknat på extrautdelningen är det en direktavkastning på 3%.

Kommer bli jättespännande att följa bolaget. Idag äger jag enbart New Wave via mitt 2:a största bolag i portföljen, Svolder

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x