Trots att jag förutspått ett kasst utdelningsår 2024 så blev det ändå inte lika dåligt som befarat. Åtminstone betydligt bättre än pandemiåret 2020. När jag nu sammanställer alla utdelningar som jag historiskt fått så passerade summan precis 400 000 kr.

Bilden nedan visar min ackumulerade utdelning sedan start. Den här grafen bör alla utdelningsinvesterare känna till. Fördelen är givetvis att den aldrig kan gå i negativ riktning då det helt enkelt är summan av alla utdelningar över tid. Förhoppningen är givetvis att lutningen blir brantare och brantare med tiden.

Tyvärr kan det vara lite svårt att se bilden i sin helhet via mobilen även om man klickar på den för att få en större version. Jag lade därför in enbart sista åren som en extra bild nedanför. Förhoppningsvis ger det någon där ute mer inspiration att fortsätta. spara 🙂

 

Men vad man egentligen ska ta med sig är effekten av utdelningsinvestering. De första 100 000 kronorna genererades mellan 2016-2021. Resterande del, alltså 300 000 kr, har inkasserats åren efter. Egentligen är det efter pandemin det tagit riktigt stor fart. Anmärkningsvärt är att det här också är tiden jag sparat allra minst.

Lutningen i grafen pekar bara brantare och brantare uppåt och troligtvis kommer den kraftiga lutningen nu se rätt så blek ut i framtiden.

Som många redan känner till så är det tre effekter som jobbar här:

  • Du återinvesterar utdelning och får ännu mer utdelning nästa år
  • Bolagen höjer utdelningen varje år (de flesta)
  • Eventuellt nysparande ger en extra skjuts

Tyvärr inkluderar inte grafen aktieåterköp. Jag själv tycker att det här är en form av utdelning och som egentligen också borde tas i hänsyn. Här i Sverige har det här börjat uppmärksammas först på senare år och fler och fler bolag tenderar nu köpa tillbaka sina aktier.

 

Ett vägskäl

Det är inte solklart att min egna graf kommer växa likt den gjort hitintills. Jag står lite inför ett vägval rörande investeringarna. Satsar jag på mitt initiala mål, det vill säga att bli ekonomiskt fri utan behov av ordinarie jobb? Eller blir det snarare så att jag jobbar kanske 60% och dessutom får en högre inkomst än jag har idag tack vare utdelningarna?

På senare tid har jag mer och mer börjat fundera på alternativ två. Att jobba 3 dagar i veckan i stället för 5 är nog så tilltalande. Dessutom skulle det innebära att jag får mer pengar över till projekt med både mig själv och barnen. Troligtvis kan jag också exekvera den idén tidigare.

Många av mina bloggkollegor jag följt har lyckats gå hela vägen till ekonomisk frihet. För vissa har det varit ett toppenval, helt klart, men för vissa blev det kanske inte som man tänkt.

Att innan 50 år enbart jobba 60% och samtidigt få en ökad inkomst tycker åtminstone jag låter bra för mig. Det passar extra bra i en tid som denna då många pensionärer helt enkelt inte har råd att gå i pension.

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x