Hej på er där ute! Jag har fått en fråga som rör Gladstone Investment och hur det står till med Gladstone utdelning 2021. Då det här är ett rätt populärt bolag bland er investerare så tänkte jag försöka ge mina tankar kring hur det ser ut idag.

Hejsan hur ser de ut med gladstone investment kommande utdelningar egentligen?
Står att de inte ska komma mer hittar ingen bra info
Tack på förhand     Ps jätte bra blogg

Det finns väldigt många bolag inom familjen Gladstone. Du kan t.ex. investera i Gladstone Land som är en REIT fast där fastigheterna är jordbruksfastigheter och åkrar som hyrs ut till farmare. Du som följt mig ett tag vet att jag tycker om REITs som en investering.

Gladstone Invest kan dock ställas i likhet med investmentbolaget men är egentligen en BDC. Man investerar helt enkelt i små- och medelstora bolag i hopp om att dessa ska utvecklas till det bättre. Tänk Svolder. Jag har nyligen uppdaterat mitt fulla inlägg om bolaget och det här är verkligen intressant!

 

Gladstone Utdelning 2021

Det sista vi kunde läsa kring Gladstones utdelningar var den 12:e januari där man meddelade $0,07/aktie för januari, februari och mars. Gladstone Invest (GAIN) är då en månadsutdelare. Den sista utdelningen gavs nu den 31:a mars 2021.

Att man meddelar de kommande 3 månaderna vid ett och samma tillfälle är inget nytt men skiljer sig från många andra månadsutdelare som meddelar varje månad.. Det gjorde man även senast i oktober. Kikar vi lite närmre på datumen i dessa pressmeddelanden så är min teori att man kommer med ytterligare utdelningsinfo väldigt väldigt snart.

Gladstone Invest är ett fantastiskt bolag som verkligen lyckats med sina investeringar i små- och medelstora bolag. Dock är Gladstone en BDC med betydligt högre direktavkastning jämfört med våra svenska investmentbolag. Det är inte ovanligt att du kan komma in i 6-7% direktavkastning.

 

Oroande tider

Vad som då är oroande är att intäkterna från investeringsverksamheten haft svårt att bli tillräckligt stora för att täcka upp det man delat ut till aktieägarna. Här i Sverige såg vi hur många investmentbolag likt Investor och Industrivärden sänkte sin utdelning.

Egentligen ser vi samma sak som hemma i Sverige – de underliggande bolagen i Gladstone har inte betalat någon utdelning och det här är en stor bidragande faktor..

Kikar vi i rapporten t.om. september 2020 så var det helt tomt när det kommer till utdelningar. Du hittar alla rapporter här

I senaste rapporten såg det dock lite bättre ut och precis som i Sverige börjar det vända. Mycket talar för att bolagen tar tillbaka sina utdelningar

Ska man då vara orolig?

Både ja och nej men är du långsiktig tycker jag inte det.

Det finns inget som säger att utdelningen är säker, men det faktum att bolaget faktiskt behållit utdelningen är ett tecken på att man ser bättre tider framgent, vilket vi nu också ser i rapporterna.

Självklart finns det risk att utdelningen sänks en period likt Boston Pizza men det kommer i sådana fall vara under en begränsad period. Vi får här lita på att Gladstone historiskt fattat rätt beslut i eländiga tider.

Glöm inte heller att tänka på dina svenska investmentbolag och hur det gått rent utdelningsmässigt för dessa under pandemin.

DU som trotsade oron och investerade under glödande finanskris har fått nästan 20% årlig totalavkastning. Det tillsammans med rejält stor utdelning gör det här till ett intressant bolag trots tillfällig oro enligt mig.

Jag äger ännu inte Gladstone Invest.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x