Gladstone Investment är ett bolag som jag spanat på ett tag och som jag tycker ser intressant ut. Det här är en s.k. BDC (Business Development Company), vilket i mångt och mycket kan jämföras med ett investmentbolag. Investerar du redan i svenska investmentbolag men är beredd att sprida risken ytterligare utomlands? Då kanske Gladstone Investment är något för dig?

Gladstone Investment – olika typer

Det man ska komma ihåg är att det finns många olika typer inom familjen Gladstone. Du har exempelvis Gladstone Land Corp, Gladstone Capital Corp, Gladstone Commercial Corp. Och så Gladstone Investment Corp som det här inlägget kommer handla om.

  • (GAIN) Gladstone Investment
  • (GLAD) Gladstone Capital (Nasdaq: 
  • (GOOD) Gladstone Commercial (Nasdaq: 
  • (LAND) Gladstone Land 

Exempel på ett bolag som jag inte går igenom i det här inlägget är Gladstone Land som då är en REIT och investerar i olika farmer och farm-relaterade fastigheter. Dessa hyr man sedan ut till farmare. I övrigt har alla dessa bolag väldigt sexiga tickers 😀

 

Gladstone preferensaktier

Inom Gladstone Investment har du dessutom 2 olika preferensaktier förutom den vanliga stamaktien. Dessa har lite högre direktavkastning men så vitt jag vet så går det inte att handla dem via Avanza

Gladstone Investment – Kort om bolaget

Här förklarar jag lite kort bad Gladstone Invesment (GAIN) pysslar med.

Bolagets fokus ligger i att investera i små- och medelstora bolag med en stark ledning och en fin framtida vinsttillväxt. De bolag man fokuserar på är sådana med ett rörelseresultat (EBITDA) på $3-$20 miljoner och som är noterade i USA. Kännes lite som Svolder om vi läser den beskrivningen, eller hur?

Har har vi däremot en skillnad och det är hur GLAD kan gå in i dessa bolag. Det finns två alternativ:

  • Antingen genom att låna ut pengar till bolagen som behöver kapital och sedan ta en ränta för detta (tänk er en typ av lån)
  • Alternativt att själva gå in som ägare

Enligt bolagets senaste presentation så är verksamheten byggt på 75% utlåning samt 25% ägarskap i andra bolag.

Från 2016 har Gladstone investerat i 14 olika bolag men även sålt 14 stycken. Här faller mina tankar till Kinnevik som tidigare resonerat om att man för tillfället uppnått det optimala antalet bolag i portföljen.

Dessa bolag får du indirekt om du köper Gladstone Investment: 

Om jag ska vara ärlig så är det i princip inget bolag av ovanstående som jag känner igen 🙂 Det är i alla fall inte som att kika i Investors portfölj där du bara ser familjära namn som t.ex. Atlas Copco, SEB och ABB.

Kanske måste vi här bryta den gyllene regeln att ”Alltid veta vad vi investerar i”. Ska man investera i Gladstone måste man givetvis ha en bra koll på själva bolaget, men då innehaven utgörs av mindre bolag i USA kommer det nog vara svårt att med tiden ha en god insikt i respektive portföljinnehav.

Det här är väl också hela tanken med investmentbolag – du ska lite på att ägarna fattar rätt investeringsbeslut. Gör du inte det borde du hålla tassarna borta. Det finns många bolag i Svolder som jag har dålig koll på också, ändå är Svolder ett av mina största investmentbolag i portföljen.

 

Inte lätt under finanskrisen

När finanskrisen bröt ut 2008/2009 gick aktiekursen i Gladstone Investment ner i källaren. Det är väl heller inte så konstigt då det är känt att aktiekurser i investmentbolag påverkas extra negativt i dåligt börsklimat

Bolaget har efter det haft en episk resa på börsen och som vanligt ser vi att det lönar sig att köpa när det gör som ondast. 

Gladstone – utdelningen

Här har vi kanske USB:en i Gladstone (unique selling point).

Gladstone är nämligen en månadsutdelare så gillar du att få ett kontinuerligt kassaflöde så är inte detta helt fel.

Man har höjt utdelningen 10 år i rad och har idag en attraktiv direktavkastning på 6,25%, vilket är bra mycket över snittet för S&P500.

För full historik och alla utdelningen refererar jag hit

Om man kikar på utdelningsandelen är det många som blir oroade med över 90%. Till saken hör att REITs och BDC’s oftast har en hög utdelningsandel och delar ut mycket. Gör man detta slipper man en hel del skatt och det gynnar givetvis bolaget tack vare dessa regler i USA.

Utdelningstillväxt

Gladstone skriver i sin senaste presentation att man höjt utdelningen med 12% sedan 2015. Även om det är sant så har det varit lite svajigt kring utdelningen och god utdelningstillväxt är inget du lär få om du investerar i GAIN.

På 5 år är 12% enbart 2,29% årligen och det är ju inte superbra om vi jämför med många andra bolag.

Gladstone – vad finns för risker?

Som vanligt när det kommer till utländska bolag så  har du en del fallgropar:

  • Källskatt på utdelning
  • Valutarisk
  • Svårlästa rapporter
  • Sämre insikt
  • Dyrare courtage
  • Spread (valutaväxling)

En risk med just Gladstone är också ränteläget som påverkar bolaget rätt mycket. Här vill jag passa på att nämna att bolaget förhandlat om vissa krav som gör att ränteförändringar inte blir lika stora på sista raden.

Jag kan själv tycka att Gladstone är intressant och att det nog är en fin investering om man inte blir rädd ifall aktiekursen går ner. Man har visat sig överleva fint i skakiga tider och levererat en mycket fin totalavkastning jämfört med andra BDC:er

72% på 5 år ger över 11% årligen

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x