Gladstone Investment är ett bolag som jag spanat på ett tag och som jag tycker ser intressant ut. Det här är en s.k. BDC (Business Development Company), vilket i mångt och mycket kan jämföras med ett investmentbolag. Investerar du redan i svenska investmentbolag men är beredd att sprida risken ytterligare utomlands? Då kanske Gladstone Investment är något för dig?
Gladstone Investment – olika typer
Det man ska komma ihåg är att det finns många olika typer inom familjen Gladstone. Du har exempelvis Gladstone Land Corp, Gladstone Capital Corp, Gladstone Commercial Corp. Och så Gladstone Investment Corp som det här inlägget kommer handla om.
- (GAIN) Gladstone Investment
- (GLAD) Gladstone Capital (Nasdaq:
- (GOOD) Gladstone Commercial (Nasdaq:
- (LAND) Gladstone Land
Exempel på ett bolag som jag inte går igenom i det här inlägget är Gladstone Land som då är en REIT och investerar i olika farmer och farm-relaterade fastigheter. Dessa hyr man sedan ut till farmare. I övrigt har alla dessa bolag väldigt sexiga tickers 😀
Gladstone preferensaktier
Inom Gladstone Investment har du dessutom 2 olika preferensaktier förutom den vanliga stamaktien. Dessa har lite högre direktavkastning men så vitt jag vet så går det inte att handla dem via Avanza
Gladstone Investment – Kort om bolaget
Här förklarar jag lite kort bad Gladstone Invesment (GAIN) pysslar med.
Bolagets fokus ligger i att investera i små- och medelstora bolag med en stark ledning och en fin framtida vinsttillväxt. De bolag man fokuserar på är sådana med ett rörelseresultat (EBITDA) på $3-$20 miljoner och som är noterade i USA. Kännes lite som Svolder om vi läser den beskrivningen, eller hur?
Har har vi däremot en skillnad och det är hur GLAD kan gå in i dessa bolag. Det finns två alternativ:
- Antingen genom att låna ut pengar till bolagen som behöver kapital och sedan ta en ränta för detta (tänk er en typ av lån)
- Alternativt att själva gå in som ägare
Enligt bolagets senaste presentation så är verksamheten byggt på 75% utlåning samt 25% ägarskap i andra bolag.
Från 2016 har Gladstone investerat i 14 olika bolag men även sålt 14 stycken. Här faller mina tankar till Kinnevik som tidigare resonerat om att man för tillfället uppnått det optimala antalet bolag i portföljen.
Dessa bolag får du indirekt om du köper Gladstone Investment:
Om jag ska vara ärlig så är det i princip inget bolag av ovanstående som jag känner igen 🙂 Det är i alla fall inte som att kika i Investors portfölj där du bara ser familjära namn som t.ex. Atlas Copco, SEB och ABB.
Kanske måste vi här bryta den gyllene regeln att ”Alltid veta vad vi investerar i”. Ska man investera i Gladstone måste man givetvis ha en bra koll på själva bolaget, men då innehaven utgörs av mindre bolag i USA kommer det nog vara svårt att med tiden ha en god insikt i respektive portföljinnehav.
Det här är väl också hela tanken med investmentbolag – du ska lite på att ägarna fattar rätt investeringsbeslut. Gör du inte det borde du hålla tassarna borta. Det finns många bolag i Svolder som jag har dålig koll på också, ändå är Svolder ett av mina största investmentbolag i portföljen.
Inte lätt under finanskrisen
När finanskrisen bröt ut 2008/2009 gick aktiekursen i Gladstone Investment ner i källaren. Det är väl heller inte så konstigt då det är känt att aktiekurser i investmentbolag påverkas extra negativt i dåligt börsklimat
Bolaget har efter det haft en episk resa på börsen och som vanligt ser vi att det lönar sig att köpa när det gör som ondast.
Gladstone – utdelningen
Här har vi kanske USB:en i Gladstone (unique selling point).
Gladstone är nämligen en månadsutdelare så gillar du att få ett kontinuerligt kassaflöde så är inte detta helt fel.
Man har höjt utdelningen 10 år i rad och har idag en attraktiv direktavkastning på 6,25%, vilket är bra mycket över snittet för S&P500.
För full historik och alla utdelningen refererar jag hit
Om man kikar på utdelningsandelen är det många som blir oroade med över 90%. Till saken hör att REITs och BDC’s oftast har en hög utdelningsandel och delar ut mycket. Gör man detta slipper man en hel del skatt och det gynnar givetvis bolaget tack vare dessa regler i USA.
Utdelningstillväxt
Gladstone skriver i sin senaste presentation att man höjt utdelningen med 12% sedan 2015. Även om det är sant så har det varit lite svajigt kring utdelningen och god utdelningstillväxt är inget du lär få om du investerar i GAIN.
På 5 år är 12% enbart 2,29% årligen och det är ju inte superbra om vi jämför med många andra bolag.
Gladstone – vad finns för risker?
Som vanligt när det kommer till utländska bolag så har du en del fallgropar:
- Källskatt på utdelning
- Valutarisk
- Svårlästa rapporter
- Sämre insikt
- Dyrare courtage
- Spread (valutaväxling)
En risk med just Gladstone är också ränteläget som påverkar bolaget rätt mycket. Här vill jag passa på att nämna att bolaget förhandlat om vissa krav som gör att ränteförändringar inte blir lika stora på sista raden.
Jag kan själv tycka att Gladstone är intressant och att det nog är en fin investering om man inte blir rädd ifall aktiekursen går ner. Man har visat sig överleva fint i skakiga tider och levererat en mycket fin totalavkastning jämfört med andra BDC:er
72% på 5 år ger över 11% årligen
”fin investering om man inte blir rädd ifall aktiekursen går ner”? Jag tycker nog att det stämmer på alla aktier man handlar med 😀 Om man är rädd att kursen ska gå ner på de aktier man har så är det ett säkert kort för att få stress, magsår, sömnsvårigheter, hjärtinfarkter med mera. Aktiehandel är inte till för den sinnessvage eller otålige. Som den gode Mr Buffet säger ”man behöver inte vara smartast eller otroligt intelligent för att bli rik, man måste bara ha mycket tålamod och ett stabilt psyke”.
Näe men så är det. Vissa är dock mer känsliga för börsnedgång än ändra, det tror jag vi alla kan hålla med om. Det jag tycker man kan ta med sig är att investmentbolag oftast påverkas mer negativt under sämre tider med tanke på dubbla effekten av rabatt som jag beskrev i inlägget.
De har också den goda smaken att göra en extra utdelning var tredje månad, så nu i december har jag fått i början av månaden och kommer att få en utdelning till i mitten av månaden 😀
Spännande, det visste jag faktiskt inte om 🙂
Det här kan man tydligt se om man kikar på den här grafen också.
https://seekingalpha.com/symbol/GAIN/dividends/history
Tack för infon
Om man inte vet så mycket om BDC så kan man se på denna videon https://www.youtube.com/watch?v=hH6v5cbAkQ0 eller lyssna på denna Podcast https://www.youtube.com/watch?v=lj_0pW_Z7Yw
På Seeking Alpha finns en skribent som det kan vara värt att följa som gör återkommande analyser av BDC’er
https://seekingalpha.com/author/bdc-buzz#regular_articles
Wikipedias definition av BDC https://en.wikipedia.org/wiki/Business_Development_Company
Mycket bra videos där Anonym. Tack ska du ha för länkarna : )
Finns mängder med bra BDCs. Du har rätt i att de är har svårlästa rapporter, därför brukar jag läsa analyser på Seeking Alpha där proffsen (som t.ex. BDC Buzz) gör sina egna analyser. Det är också intressant att lyssna på/läsa kvartalsgenomgången som ofta hålls av CEO och CFO med fler berättar om kvartalet som gått och svarar på intervjufrågor. På SA produceras mängder med analyser där alla tänkbara BDCs analyseras på kors och tvärs och rankas. Kan ju vara en bra början om man är sugen. Jag själv skulle nog ranka Main Street, Ares Capital som de bättre tätt följt… Läs mer »
Också en aktie jag ägt och har tipsat om bland annat här , bra månadsutdelare
Yes, det var faktiskt du som fick mig intresserad att kika lite närmre på bolaget från första början 🙂
Är det ett investmentbolag likt våra svenska eller körde du bara en liknelse?
Ser man till rabatt/premie som våra IB när man kollar substansvärdet ?
SOGs knivar verkar vara populära i Svenska militären. Inte ett köpargument, men kul att känna igen i.a.f. varumärke.
Spännande! Tänker du köpa in dig nu när aktien är såpass dyr eller avvaktar du?
”USB” har man i datorn medan ”USP”-ar är hänförligt till aktieinvesteringar.