Fastigheter är min favoritsektor att äga långsiktigt. Då har jag inte tagit med investmentbolag som en särskild sektor. Direktavkastningen i många fastighetsbolag är nu på mycket aptitliga nivåer och här redogör jag för de fastighetsbolag med högst direktavkastning 2022.

Många menar att högre ränta gynnar banker men missgynnar fastighetsbolag. Efter många år på börsen har jag lärt mig att det är ett rätt vagt och diffust påstående. Visst är det så att fastighetsbolagen som regel har stora lån men det här är något som många fastighetsbolag under lång tid förberett sig på.

Dessutom kan många fastighetsbolag höja sina egna hyror när inflationen stiger såsom i dessa tider. Därigenom kan man direkt sopa över kostnaderna på de som hyr bostäderna. I många andra branscher är det betydligt mycket svårare att föra kostnaderna vidare till slutkunden.

Kollar vi på hur fastighetsindex presterat mot OMXS30 så ser det riktigt bra ut. Med det sagt så har det givetvis funnits perioder då fastigheter tagit bra mycket mer stryk än andra sektorer.

Fastighetsindex mot OMXS30. Källa: DI

 

Även på andra sidan Atlanten har fastighetsbolag varit en fin investering över tid. Där har vi exempelvis en populär grupp fastighetsbolag vid namn REIT:s som årligen i snitt presterat 13,3% från 1972 fram till 2019. Källa. The Motley Fool

Time period S&P 500 (total annual return) FTSE NAREIT all equity REITS (total annual return)
1972-2019 12.1% 13.3%

 

Fastighetsbolag med högst direktavkastning 2022

2022 har börjat extremt illa för fastighetsbolagen. Som jag nämnde tidigare har räntan lagt en våt filt över bolagen redan innan man hunnit visa i rapporterna hur illa det faktiskt är. Det här har fått aktiekurserna att drivas ner och direktavkastningen stiga.

= bolag i min egna portfölj

Bolag Direktavkastning
Cibus 5,08%
SBB 4,70%
Diös 4,26%
  Castellum 4,15%
Wihlborgs 3,74%
Nyfosa 3,52%
Fabege 3,40%
Atrium Ljungberg 3,32%
Fastpartner 2,67%
Platzer 2,41%

Längst ner bland fastighetsbolag med utdelning hittar vi bl.a. Sagax med 0,94% direktavkastning och Trianon med 1,3% direktavkastning.

Av en slump äger jag bolagen med högst direktavkastning, men det här är givetvis en ögonblicksbild och kan förändras med tiden. Här har jag då inte tagit med preferensaktier eller D-aktier utan det du ser är stamaktier helt enkelt.

Trevligt är givetvis att vi kan handla Cibus till drygt 5% igen. Det var inte länge sedan direktavkastningen låg kring 3,5%. Cibus delar ut i EUR och totalt för året blir det 0,99 EUR fördelat på 12 månader. Ingen källskatt tillkommer här.

SBB är givetvis också intressant och här har jag nog fyllt på mest aktier den sista månaden. I en intervju med SvD lovade VD Ilija Batljan höjd utdelning de närmaste 100 åren. Ett rätt kaxigt påstående men vart hade egentligen SBB varit idag om inte Ilija siktat högt och visat framfötterna?

För att möjliggöra att utdelningen höjs så pass länge så måste vi se ett ständigt förbättrat kassaflöde. Under det första kvartalet i år närapå fördubblades kassaflödet jämfört med samma period i fjol, så det verkar som man är på väg åt rätt riktning

SBBs månadsutdelning gynnar ingen annan än SBB själva. Det man delar ut i år baseras på det förvaltningsresultat man hade förra året, men nu delar man upp det på årets 12 månader i stället för att skeppa iväg allt på våren. Men vi utdelare älskar månadsutdelning så många tycks köpa detta.

Värst är det väl om vi kikar på Castellum som nyligen blev kvartalsutdelare. Där kommer den sista delen av utdelningen den 4:e januari 2023. Fortfarande är detta från förvaltningsresultatet som bolaget genererade 2021 🙂

24
0
Kommentera gärna :)x
()
x