Cibus har i år gått mot strömmen bland andra fastighetsbolag där avkastningen lyst med sin frånvaro. Det här fastighetsbolaget, som ligger många varmt om hjärtat, har avkastat 23% inklusive utdelning på ett år. Avkastningen är bättre än Stockholmsbörsens och vem vet, kanske är den lockande månadsutdelning en anledning till marknadens hype i Cibus.

Jag är på sätt och vis glad att jag för en tid sedan bytte ut Tre Kronor och köpte Cibus. Missförstå mig inte, Tre Kronor är ett stabilt case, men det finns mycket som talar för att jag gillar Cibus bättre.

Månadsutdelningen, som bolaget meddelade i ett pressmeddelande idag, är bara en av faktorerna. Jag tror att fler svenska bolag kommer hoppa över till uppdelad utdelning och jag stöttar gärna ett sådant beteende. Ingen, oavsett bolag eller investerare, mår dåligt av ett spritt kassaflöde enligt mig.

Inte alla verksamheter kan tillåta en uppdelad utdelning då detta kräver ett stabilare kassaflöde över året (tänk Skistar). Å andra sidan tror jag att vääldigt många skulle klara detta helt utan problem.

Till skillnad från t.ex. SBB förespråkar Cibus en hög och stabil utdelning. Utdelningsandelen är i runda slängar 80% och detta är en bidragande faktor till att du idag får 6,68% i direktavkastning.

En sådan hög utdelningsandel har givetvis negativa konsekvenser. Om vinsten i stället används till att expandera och göra förvärv kan bolaget generera ett ökat värde till oss investerare senare. Trots hög utdelningsandel har flera förvärv kunnat göras i år, bland annat köptes en stor portfölj från Coop med 111 matvarubutiker i Sverige.

Kursen har verkligen rusat förbi det långsiktiga substansvärdet på 11,8 EUR vi såg under Q2. Troligtvis är det stabiliteten med just dagligvaruhandeln som fått investerare att bli storförtjusta i bolaget. Sedan är det bara att inse att investerare pratar om detta bolag friskt (inte bara jag), och att antalet ägare hos Avanza fullkomligt exploderat.

3.8 4 votes
Article Rating
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x