Castellum är mitt största fastighetsbolag i portföljen, strax före min månadsutdelare i USA vid namn Realty Income. Idag kom det glädjande nyheter från bolagets VD Henrik där han meddelar att vi troligtvis kan förvänta oss 23:e året i rad med mer pengar till investerarna.

Här är de 10 största bolagen i portföljen just nu. Värt att nämna är att HiQ blivit uppköpta och att de inte längre finns kvar på börsen.

 

Idag lämnade bolaget sin 9-månaders rapporten och såhär skrev Henrik Saxborn:

”Trots extrema omvärldshändelser har Castellum utvecklats stabilt under årets första nio månader.
Vi förblir ödmjuka inför oroliga tider men den goda starten på året gör att våra aktieägare kan se
fram emot höjd utdelning för 23:e året i rad”, säger Henrik Saxborn, VD på Castellum AB.

Henrik Saxborn, VD Castellum

I övrigt var rapporten jättefin och bjöd på ett förvaltningsresultat som var klart över förväntan. 899 miljoner kr och förväntat var 855 miljoner. Aktiekursen är idag ner 0.1% men tänk på att mycket annat än enskild rapport styr reaktion på kurser.

Substansvärdet rapporterades till 200 kr (tidigare 186). Då aktiekursen idag handlas till 208 kr/aktie så innebär det att den handlas till en liten premie, om än inte så hög. När marknaden var som mest orolig såg vi faktiskt en skaplig rabatt i den här fina aktien.

Castellum har också idag en av svenska fastighetsbranschens lägsta belåningar på 43%. Jag tror man vill försöka hålla sig här, i alla fall tills dess att man ser att oron släppt och man kan ta ut svängarna lite mer. Castellum har tidigare kommunicerat att man inte vill ha en belåning på över 50%.

Det här är en aktie som alltid har en plats i min portfölj men självklart finns det risker. Catellum består av största delen kontor och nu verkar det som att många riktar in sig på att ha sina anställda distans. Hur kommer det se ut om 10 år? https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/stor-studie-visar-hemmajobb-mer-effektivt-an-kontorsarbete

Den stora fördelen är att kontoren är belägna i storstäder och för mig känns det som att dessa kontor kommer spela en betydande roll även i framtiden. Och fastigheterna finns fortfarande kvar, även om de inte kommer bestå av specifikt kontor.

 

3.3 8 votes
Article Rating
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x