Jag vill passa på att önska alla läsare en riktigt glad midsommar! Näst efter påsk så är midsommar min favorit bland högtider. Det här är också den period där vi generellt ser en svagare tid på börsen och än så länge verkar den tesen stämma, även om gårdagen bjöd på en riklig uppgång.

Tidigare år har jag tagit upp klassiska exempel som Axfood och Kopparbergs, men i år lämnar jag hemmalandet för att spana in en populär utdelningsaktie bortom våra gränser.

Den aktie jag valt ut i år är Unilever. Bolagsnamnet Unilever är det få som känner till men deras varumärken är helt klart något som dyker ner i varukorgarna dagligen. Här i Sverige är bolaget mest känt för Ben & Jerrys, Hellmans majonäs och Magnum glass. Kikar vi över hela världen så finns det betydligt fler varumärken.

Hellmans Majonnäs Tub

Mycket kan kopplas till ett rejält midsommarfirande. Om inte annat behövs deras rengöringsprodukter dagen efter då man ska ta reda på vad gästerna lämnat efter sig.

Inte bara Sverige och USA

Det du kanske inte vet är att det finns ca 30 utdelningsaristokrater i Europa. Dessa är alltså bolag som höjt utdelningen +25 år i rad. Sverige var väldigt nära på att få sin första genom alla tider, Castellum. Tyvärr gjorde Castellum allt för aggressiva val precis innan räntehöjningen vilket ledde till att korthuset kollapsade. Så är det oftast när man jagar allt för saftiga byten.

Högst upp i listan hittar vi populära Nesté som faktiskt är en utdelningskung. År 1959 delade man ut justerat 0.023/aktie och idag är utdelningen uppe i 3,0/aktie. Helt enormt.

På plats två hittar vi L’Oreal som många känner till men inte vet är en av världens bästa utdelningsaktier.

Tredjeplatsen tillfaller då Unilever som höjt utdelningen under 58 år. Det är en fruktansvärt bra utdelningshistorik som de bjuder på. Tyvärr är det sällan något vi i Sverige får ta del av då vi har fokus på svenska aktier och aktier i USA.

 

Ett förändrat Unilever

En viktig fördel är att Unilever har en aktie noterad som PLC och här betalar du ingen källskatt via Avanza.

Den stora händelsen i Unilever är att man nyligen gått ut med att deras glass-verksamhet ska knoppas av och särnoteras i ett eget bolag. I samband med detta gör man kostnadsbesparingar och skär ner hela 7500 anställda. Detta sker nu omedelbart och väntas vara klart mot slutet av 2025. Dock är det inte skrivet i sten ifall det nya bolaget kommer vara listat publikt för investerare.

Glassverksamheten är ingen liten del i Unilever men är också den del som underpresterat jämfört med de andra segmenten. Den här delen står för 13% av hela omsättningen i bolaget

Enligt Unilever är glassverksamheten rätt annorlunda övriga delar i bolaget med tanke på supply chain, säsongsmönster, frysleveranser etc. Att den delen nu får ingå i en helt annan business tror Unilever bara kommer gynna aktieägarna.

Utifrån mitt egna perspektiv har det i många fall blivit till det bättre när avknoppningar skett.

Kursen har rusat rätt kraftigt på senare tid och handlas nu till 3,25% direktavkastning. Det är betydligt lägre än för ett år sedan.

31
0
Kommentera gärna :)x
()
x