Det sägs att om du inte är beredd att äga ett bolag i 10 år så ska du inte ens äga det i 10 minuter. Tycker verkligen att den här regeln är klockren men samtidigt aningen svår att följa i praktiken. På senare tid har jag funderat vad jag ska göra med Industrivärden som länge legat i portföljen.

Igår rapporterade Industrivärden för tredje kvartalet 2018. De sista 9 månaderna har inneburit en totalavkastning på 0% för C-aktien. Jag äger C då den helt enkelt är billigare än A-aktien.

På 10 år har däremot medelavkastningen varit 13,85% per år och på 5 år 14.05%. Det är klart högre än Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Det kan dock jämföras med Latour som de senaste 10 åren haft +20% i årlig avkastning.

Via rapporten fick vi reda på att Substansvärdet uppgick till 236 kr per aktie. Då kursen idag står i 193 kr så innebär det en rabatt på 20%. Du får alltså de underliggande bolagen till en billigare peng än om du köpt varje enskild aktie för sig.

 

Problem med innehav

Det jag däremot funderat på är om Industrivärden tilltalar mig lika mycket numer. Som ni ser i bilden nedan utgörs portföljen av stora delar Handelsbanken. 20% är ingen liten stek direkt. Jag äger också Handelsbanken i min utdelningsportfölj och detta är den största banken jag har idag.

Vidare finner jag också Skanska som jag också äger. Här är dock Industrivärdens egna viktning betydligt mindre, nämligen 5%.

Samtidigt finns det många innehav som jag är glad att jag äger via Industrivärden. Volvo och Sandvik är kanske de främsta av dessa. Det är bolag som jag inte äger själv men som jag ändå tror har en ljus framtid till mötes.

 

Byte mot Svolder?

En tanke jag haft är att byta Industrivärden mot ett annat investmentbolag, nämligen Svolder. Där har den genomsnittliga årliga totalavkastningen varit ca 17% de senaste 15 åren.

Till skillnad från Industrivärden som investerar i enbart större bolag så investerar Svolder i små och medelstora bolag i Sverige. Det tycker jag skulle vara ett bra komplement i min egna portfölj då jag inte äger några mindre bolag sett till marknadsvärde.

Här är dock rabatten mindre, nämligen 12,61%.

Såhär ser deras portfölj ut idag:

Det inte visste är att Svolder lämnar en utdelning till aktieägarna. Direktavkastningen är kring blygsamma 2% men som jag sagt tidigare så äger jag inte investmentbolagen för utdelningen eller den stigande utdelningen. Roligt är också att bolaget delar ut nu i november, en månad som för mig annars är rätt utdelningstunn.

 

Är det någon av er som kikat på Svolder? Ni kanske rent utav har dem i portföljen?

 

 

37
0
Kommentera gärna :)x
()
x