Fick nyligen reda på att Skistar meddelat att man kommer göra en aktiesplit nu inom kort. Men frukta icke! Det här är tvärt om bra för oss aktieägare enligt mig.

Den här spliten kommer att vara en s.k. 2:1 split. Med andra ord kommer du som har 1 aktie i bolaget få 2 aktier. Det innebär också att priset per aktie halveras så marknadsvärdet för ditt innehav kommer alltså vara detsamma. Du som investerare behöver inte göra något aktivt utan bara sitta kvar framför brasan och värma tofflorna.

Aktiespliten kommer att äga rum nu den 17:e januari.

Något som är intressant är att aktiesplit statistiskt visats kunna öka köptrycken i en aktie. Många tycker att det känns ”billigare” att köpa en aktie för 250 kr än 500 kr. Självklart är det nonsens, men för många innebär det att en psykologisk spärr bryts.

Själv tycker jag att det är gynnsamt då jag kan optimera mitt courtage bättre. Skistar kostar nu 220 kr och kommer efter spliten kunna handlas för 110 kr/aktie. Det innebär att jag kan komma närmre 597 kr vid köp av bolaget och därigenom inte hoppar över till 2 kr i courtage.

Och visst tusan kan det vara så! Jag menar, tänk dig själv att du står nedanför en backe som är 100 meter hög och sträcker sig långt långt upp. Det hade känts mer fördelaktigt för dig att gå upp för en 50 meter hög backe 2 gånger som ser betydligt mindre ut. Inser nu hur dålig liknelse det där faktiskt var…

EDIT Om rabatten

Skistar har en aktieägarrabatt som innebär att du som äger 200 aktier i bolaget får ett rabatterat pris för liftkort, hyra utrustning och mycket annat. Jag har nu frågat bolaget vad som gäller efter spliten. Tydligen blir det så att rabatten fortfarande kommer gälla de som har 200 aktier. Det blir nu alltså dubbelt så lätt att uppnå den. WIN WIN!

Tycker att Skistar är intressant. De har ökat sin vinst/aktie allt sedan 2013 och du som investerare har fått en organisk utdelningstillväxt på i runda slängar 18% i genomsnitt sedan mitten av 1990-talet.

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x