Fick nyligen en fråga om hur jag söker fram utdelningsinformation om utländska bolag. Det här är absolut ingen dum fråga då det kan vara lite oklart om hur man på bästa sätt ser utdelningen för bolag bortom Sveriges gränser.

När man var ny på börsen och för första gången lärde sig att utdelning på engelska heter ”dividend”, ja då öppnade sig en helt ny värld. Plötsligt kunde man Googla och få fram så mycket vettig info rörande just utdelningen för exempelvis amerikanska bolag. Detta är något som inte alla vet från dag 1.

Själv funderade jag mycket över det här när jag själv var ny. Idag har jag däremot hittat det jag tror är de bästa platserna för att finna den information jag behöver.

För ca ett halvår sedan skrev jag ett inlägg om just de ställen jag väljer att besöka för att få fram informationen. Här är mina topp 3 siter som du bör känna till:

https://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/se-direktavkastning-utlandska-bolag/

Min favorit bland dessa är helt klart SeekingAlpha. Problemet är att många av sidorna är så sjukt ”grötiga” att du knappt vet vart du ska vända blicken för att hitta det du söker. SeekingAlpha är riktigt clean och visar för det mesta korrekt information.

När det kommer till just utdelning tycker jag att det är viktigt att titta på dessa faktorer:

  • Direktavkastning. Inte för hög, men inte för låg. Hur hög jag tycker att den ska vara beror mycket på utdelningstillväxten över tid. Oftast vill jag inte gå under 2-3%.
  • Antal år med höjd utdelning. Det här ser du också via SeekingAlpha. Dock är jag lite osäker på hur bra det stämmer om bolaget t.ex. valt att dela upp verksamheten eller skiftat ut en del av bolaget.
  • Utdelningstillväxt. Hos SeekingAlpha kan du se utdelningstillväxten de senaste 5 åren. Självklart vill du kanske se längre tillbaka och då skriver jag ibland inlägg som redogör kring detta. Alternativt kan du använda.
  • Vinsttillväxt. Hur sannolikt är det att bolaget kommer kunna fortsätta höja sin vinst framöver?
  • Utdelningsandel. Den andel av vinsten som bolaget ger tillbaka till aktieägarna i form av utdelning. Det här kan du också se hos SeekingAlpha.
4
0
Kommentera gärna :)x
()
x