På senare tid har det dykt upp en hel del nyheter kring Skanska. Vissa är mindre men andra betydligt större. Tänkte passa på att gå igenom dessa och ge min syn kring hur jag tänker om framtiden.

Skanska är mitt 7:e största innehav i portföljen. Kursen för byggjätten har inte gått kalasbra, vilket då gör att innehavet tappar i värde. Många har börjat fundera om det här är tillfälligt, eller en trend som kommer att hålla i.

Ny VD

Från årsskiftet tillträder en ny VD till bolaget vid namn Anders Danielsson. Johan Karlström (nuvarande VD) lämnar posten tidigare än planerat och samtidigt slutar även vice VD Mats Williamsson vid årsskiftet. Varför Mats lämnar kan vi enbart spekulera om.

Anders Danielsson blir ny VD i Skanska

Att en VD lämnar tidigare än väntat är ju skakigt nog men då dessutom vice VD lämnar sin position blir oroligheten betydligt större.

Själv tror jag att Anders kommer kunna göra riktigt gott för Skanska på lång sikt. En 51-årig eldsjäl som tidigare varit chef på Skanskas amerikanska verksamhet och tidigare chef för den brittiska och nordiska delen. Jag tror på detta. Med det sagt har Johan Karlström gjort ett enastående jobb i Skanska som nog är svårt att matcha.

Jag har ju tidigare nämnt att ledningen är galet viktig i ett bolag och som du som investerare borde ha ett förtroende för. Tiden får utvisa hur pass bra det här skiftet egentligen är.

 

 

Fint investeringsläge

Jag tycker att ett P/E på dryga 14 är en mycket fin nivå att investera i bolaget. Sedan kan ju mycket hända och i det korta perspektivet är det som vanligt oklart.

Min tro är att kursen kommer att te sig volatil (volatilitet = hur skakig aktiekursen faktiskt är) med tanke på allt som händer just nu. Samtidigt tror jag att detta enbart varar tillfälligt.

Många kanske ordar att NCC, med ett P/E på 12 och en direktavkastning på 4,52% är ett betydligt bättre läge men så resonerar inte jag. Med det sagt är NCC givetvis inte ett dåligt bolag. Det känns bara som att Skanska på ett bättre sätt kunnat skapa ett värde i aktierna år efter år efter år.

Skanska fortsätter att ta in mycket stora och fina beställningar. Nu senast drog bolaget in en order på 325 miljoner kronor i ett nytt broprojekt vid namn  Interstate 5 North Coast Corridor Phase 1. Det kan du läsa mer om här.

Att äga Skanska är dessutom gynnsamt rent utdelningsmässigt då bolaget gjort fina utdelningshöjningar genom åren.

 

Sammanfattningsvis

Så, sammanfattningsvis fortsätter jag öka på Skanska och ser till att fylla på lite extra nu när nivåerna för mig är mycket mer attraktiva.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x