Jag tror helt ärligt att kursgrafer kan vara rätt missvisande. Kanske inte lika missvisande som när du tror att en aktie vars pris är 900 kr är dyr en dyr aktie, men nästan. Ta bara en titt på grafen ovan som visar Latours historiska utveckling. Blir du motiverad att köpa nu?

Obs! När du funderar på om ett investmentbolag är dyrt eller billigt borde du snarare kika på nuvarande rabatt/premie. Lär dig mer om detta här.

Kikar du på grafen i bilden nedan så tänker nog många att det inte är läge att köpa idag.

Men låt oss göra en liten förstoring på området nedan fram till 2002. Det är den blå rutan

Här är det lite samma fenomen och det uppstår en typ av illusion. I den blå rutan ovanför så såg det ut som att aktieutvecklingen under den perioden varit minimal. När vi däremot kikar på just det bestämda intervallet så känns kursuppgången väldigt stor. Kanske blev investerare 2002 även avskräckt då de på den tiden kikade på grafen?

Vi kör ytterligare ett exempel. Den röda rutan visar en tidsperiod där aktien ser ut att utvecklats väldigt dåligt:

Frågan vi bör ställa oss är: Hur kommer grafen i Latour se ut om 10-15 år? Kommer fortfarande den senaste periodens raketresa uppåt se lika farlig ut?

Värt att notera är att Latour även gjort en hel del aktiesplittar under åren som gått. I en split 2:1 blir 1 aktie 2 nya och följden blir att kursen per aktie halveras. Senast Latour gjorde split var 2014 där vi såg en 4:1 samt 2007 där vi såg 3:1.

Egentligen vet jag inte vart jag vill komma med detta. Jag har i alla fall slutat stirra på kursgrafer som sådana i allt för stor utsträckning. I stället kikar jag på vad aktierna givit för genomsnittlig årlig avkastning inklusive utdelning.

Ta gärna en titt på Latour som utdelningsbolag också

Latour utdelningshistorik (2020)

 

 

 

 

2.9 15 votes
Article Rating
18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x