Jag har fått en fråga kring Akelius Preferensaktie och dess inlösenkurs. Akelius pref har länge legat i min ISK och genererat utdelning, så jag tänkte försöka svara så bra jag kan på den frågan.

Fråga

Jag har en liten post Akelius, där inlösenkursen sänks ner successivt.
Hur skall jag tänka med den pref-aktien?
Kan jag fortsätta köpa på mig preffar hos Akelius och ta del av deras utdelningar även efter 2024 eller bör man sälja av det bolaget?
j

Notera

Jag har nyligen lagt till en lista där du kan se direktavkastningen och inlösen för de flesta preferensaktierna i Sverige. Den hittar du här (sidan tar just nu lite tid att ladda men jag försöker optimera den)

Akelius Inlösenkurs

Det är mycket riktigt att Akelius har en inlösenkurs som successivt rör sig neråt fram till den dag då den sjunkit till 330 kr. Hela förfarandet ser ut såhär:

OBS! Det här är en rätt gammal bild men bortsett från kursen som idag är 344 kr så stämmer den.

Som ni ser i bilden ovan så är inlösenkursen idag 375 kr t.o.m. maj i år (bara några få dagar kvar). Sedan sänks den till 345 kr. Det innebär att bolaget då kan lösa in preferensaktier för 345 kr. 

Om 5 år till så kommer ytterligare en sänkning och då till 330 kr. En sund tanke vore då att kursen börjar vandra neråt och så småningom befinna sig på en nivå som är närmare 330 kr än dagens 344 kr.

Dock kan mycket annat ske längs vägen. Idag har vi ett lågt ränteklimat och anledningen till att många preffar står högt är för att vi ser en fortsatt låg ränta framöver. Vänder vindarna så kan det ta fart söderut för många preferensaktier.

Akelius är kanske bland det mest stabila i preferensväg som du kan hitta. Det här är ett av Sveriges största fastighetsbolag med ca 50.000 fastigheter i Europa och Nordamerika.

 

Snart dags för inlösen?

Det råder en diskussion om att Akelius kanske kommer att lösa in sina preferensaktier nu när inlösenkursen sänks i maj. Kanske är det också en anledning till att preffen står väldigt nära 345 kr.

Anledningen tros vara att Akelius vill sänka (WOPS: Höja) sin kreditrating och då är det negativt att låta preferensaktier ligga kvar. Vi har tidigare sett att bolaget sålt vissa fastigheter för att ytterligare öka sin rating.

Ett alternativ för Akelius är att byta dessa mot D-aktier som påverkar deras kreditrating bättre.

Men det här kan jag givetvis bara spekulera i. Inget är skrivet i sten. Tidigare har jag bara suttit på en preferensaktie som blivit inlöst och det var Balder pref.

 

Hur gör man med Akelius?

Jag kan inte svara för ni som läser detta men jag kommer i alla fall ligga kvar. Bolaget spottar ut närmare 300 kr varje kvartal till min portfölj som jag gladeligen investerar i det som jag tycker känns lämpligt för tillfället.

Just nu köper jag inte mer på den här nivån.

BONUS: En läsvärd text från Svd Börsplus

Inlösenkursen sänks till 345 kronor den 2 juni. Då finns tre alternativ som samtliga är ganska gynnsamma:

  • Efter utdelningen på 5 kronor i maj sker inlösen på 345 kronor plus upplupen utdelning om ungefär 1,65 kronor. Avkastningen jämfört med dagskurs 346,50 blir 1,5 procent på två månaders tid eller cirka 9 procent i årstakt.
  • Ingen inlösen sker och preferensaktien fortsätter löpa med 5,8 procents direktavkastning tills vidare. Det är en bra siffra givet den låga risknivån.
  • Bonusalternativet. Akelius erbjuder växling till ett nytt instrument (typ D-aktie) för att stärka bolagets kreditbetyg. Ett sådant aktiebyte bör locka med högre total utdelning än preffen och skulle sannolikt vara en bra affär för preferensägarna.

 

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x