För en tid sedan fick jag en fråga kring min struktur i portföljen och ifall det är bra att investera så mycket i fastigheter som jag faktiskt gör.

 

Som svar på frågan behöver vi ta reda på

→ hur stor fördelning av fastigheter jag har

och

→ vad en optimal fördelning faktiskt är

 

Så här ser min fördelning av fastigheter ut:

 

Fördelat i kronor och ören

Fastigheter Övriga branscher
102 686 kr 175 942 kr

 

Så här ser fördelningen ut mellan bolagen inom Fastigheter

 

Varför så mycket i fastigheter?

Enligt skolboken är det förnuftigt att sprida sin risk mellan 5-7 olika branscher. Nu har jag hela 37% i fastigheter, vilket enligt skolboken skulle vara rätt högt.

Först och främst så tycker jag inte om skolböcker när det kommer till investeringar. Det är alltid du själv som skriver din bok och definierar om denna med tidens gång då misstag uppdagat sig. Väcker du en björn som sover kommer du definitivt inte göra det igen.

 

Jag tycker om fastigheter för att:

  • På lång sikt anses vara en säker investering. Visst, det kommer toppar och dalar, men över tid en stabil bransch.

  • Hög direktavkastning. Exempelvis har min investering hos Tessin 9% årlig avkastning.

  • Fina bolag generellt. Tycker i allmänhet att det finns mycket att plocka bland inom fastigheter. Ta Castellum som ett exempel. Aktiepappa har nyligen skrivit en artikel om bolaget.

  • Bostadsbristen. I en gedigen och präktig rapport från Boverket kunde jag läsa att det behöver byggas 558 000 bostäder fram till 2025. Den utvecklingen vill inte jag missa.

 

Sammanfattning

Jag har stor del fastigheter i portföljen för att jag tror på Svensk utveckling inom fastighetsbyggande samt att jag inte är rädd för den s.k. bobubblan som många förutspår.

Investerar i bolag med hög direktavkastning så att jag varje år kan återinvestera belopp i nya och spännande branscher.

För att svara på frågan vad en optimal fördelning är så skulle jag säga att det inte finns någon. Tror du på fastigheter ska du självklart investera mer i sektorn, men gör det inte ifall du får en dålig känsla i magen och tvingas gå på toaletten stup i kvarten p.g.a. det här. Tänk dock på att aldrig investera 100% i någon bransch och sprid risken mellan bolag.

 

Läs mer

Sältängen – nyaste innehavet i portföljen

Castellum höjer utdelningen med 18%!

Värt att plocka på sig mer i Castellum

0
Kommentera gärna :)x
()
x