Alltid när jag lägger ut bilder på mina köp i bolag så får jag kommentaren av typen ”Aj! Det där blev mycket courtage!”. Jag vill förklara lite hur jag tänker kring detta.

Kikar vi på bilden ovanför så kan det onekligen se ut som många köp och vi tenderar att förknippar många köp med hög courtagekostnad, alltså avgift för varje köp eller sälj. Det är egentligen inte så konstigt.

Räknar jag däremot ihop allt courtage som jag någonsin lagt i Investor så är det 53 kr. Om det är mycket eller lite har jag svårt att svara på, men man skulle kunna jämföra det vad en öl kostar ute på krogen.

Hur jag sammanställt vad jag betalat i courtage kan du se i det här inlägget om hur du sammanställer courtage per bolag.

 

Optimera courtagekostnaden

Värt att nämna är att jag fått flera tusen i avkastning från Investor och mitt totala värde är idag 25 600 kr. Min taktik har dock varit att försöka handla så nära 597 kr som möjligt, varför kan du läsa här.

En tanke skulle kunna vara att ligga kvar på samma courtageklass (Avanza Mini) där lägsta courtage är 1 kr och rörligt courtage 0,25% men i stället köpa mer vid ett färre antal tillfällen.

Om jag exempelvis skulle köpa vid 4 tillfällen i stället så skulle jag handla för 6400 kr vid varje tillfälle (25600 / 4). Courtaget för Investor skulle då bli 16 kr per gång. I och med att jag handlar 4 gånger så blir det totalt 64 kr. Det är alltså 11 kr mer än vad jag betalat totalt.

Det här blir ju lite felräknat då jag i dessa 25 600 kr räknat med avkastningen. Mer rättvist vore det om jag räknade på faktiskt insatt kapital. Skillnaden blir däremot inte allt för stor och jag tror att ni fattar min poäng.

Men om jag i stället skulle gå in i courtageklass SMALL och köpa vid 1 tillfälle så skulle courtaget bli 38,4 kr (25 600 * 0,0015). Då helt plötsligt hade det blivit mindre courtagekostnad. Men till vilket pris? Mindre spridning på mina köp hade jag sagt.

Själv försöker jag göra så att jag hellre handlar för 597 kr än 100 kr då det är samma courtage för dessa köp, d.v.s. 1 kr. Samtidigt kan jag ibland handla för 2 kr i courtage om jag t.ex. får 3 aktier för 2 kr och enbart 1 aktie för 1 kr i courtage (det kan förekomma).

Hur gör ni här? Hade varit väldigt intressant att veta.

Vilken courtageklass tillhör ni och vad betalar ni? Köper ni för mindre eller drar ni in köp på åtskilliga tusenlappar varje gång?

 

Nu fick jag precis en Tweet från Frihetsmaskinen som ville presentera sina köp i Investor. Ser rätt likt ut fast kanske snäppet värre 😉 Tack för att du delar med dig Frihetsmaskinen!

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x