AB Volvo är ett av många bolag som jag funderar varför jag inte tog in i början av min resa. Det hade varit mycket bättre än att köpa exempelvis Telia och Africa Oil som jag på den tiden ägde.

Men givetvis kan vi inte gråta över köptillfällen vi missat och inte heller kan vi i efterhand gråta över köp som inte gick vägen. Nu när jag har facit i min hand så hade en investering i enbart Volvo givit mig mer än min portfölj i helhet (17,12% årligen). Då hade jag förvisso haft 0 diversifiering också.

Volvo har dessutom varit ett suveränt utdelningsbolag och på senare år har en rad extrautdelningar givits. Trots det är det många som tycker att Volvo gått med allt för stor kassa även under de senaste åren och inte minst i år.

 

2021 var det första gången på över två decennier som det återigen blev möjligt att handla aktier i Volvo Cars. Tyvärr har det här inte varit en lika rolig resa och aktien är ner nästan 30% sedan 2021.

SEBs aktiestrateg Esbjörn Lunevall tycker nu man ska köpa Volvo (alltså inte Volvo Cars). trots att aktien nästan står i All Time High.

Mina köp i Volvo

 

Tillsammans med bankernas kollapser i förra veckan så har även aktien i Volvo tryckts ner och ligger nu på 206 kr. SEB har en ny riktkurs på 245 kr, vilket då motsvarar en kursuppgång på 20% ifall den profetian slår in. Ni som följt mig ett tag vet vad jag generellt tycker om riktkurser…

Men det var ändå några fina punkter som Esbjörn tryckte på i sin analys och jag är beredd att hålla med om dessa:

  • SEB tror att Volvo kan hålla en direktavkastning på ca 7% under många år framöver tack vare sin superstarka balansräkning och att fler extrautdelningar troligtvis kommer.
  • Volvo har lärt sig om elektrifieringen via misstag i personbilsindustrin. Nu ligger man i framkant när det kommer till att utveckla eldrivna, tunga fordon. På samma gång vet jag att det är många som är skeptiska kring elektrifieringen inom tunga fordon.
  • De leveransproblem och den komponentbrist vi sett har skapat ett uppdämt behov som kommer gynna fordonstillverkare av den här typen. Det trots att en lågkonjunktur knackar på dörren.
  • Volvo CE (anläggningsmaskiner) har 40% försäljning i Kina. Återöppnandet av Kina kommer ha en stor positiv effekt.

Jag ser gärna att Volvo intar en större position i min portfölj

 

PS: är Volvo skaparen till Sveriges bästa reklam genom tiderna? Ja, jag tror det. Ni vet väl vilken jag menar?

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x