En sektor som är förhållandevis lite diskuterad bland oss utdelningsinvesterare är Försäkringar. Kanske har det att göra med att Sverige är extremt fattig på sådana bolag som faktiskt är börsnoterade. Prudential Financial (PRU) har länge varit mitt val inom sektorn.

 

Källskatt för PLC

När det kommer till Prudential så finns det en anmärkningsvärd liten detalj. Bolaget har aktier noterade på både Londonbörsen men även i USA. På Londonbörsen går bolaget enligt namnet Prudential PLC.

Hos Avanza ska det vara 0% källskatt för PLC bolag, som exempelvis Unilever PLC. Hursomhelst går det inte att handla Prudential PLC hos Avanza men jag har för mig att det gick tidigare. När jag ställer frågan Avanzas kundtjänst så ska det tydligen gå att handla den om man ringer in och lägger en order.

Som att man skulle göra det 2024 liksom…

 

Prudential som investering 2024

För att återgå till min faktiska investering i Prudential så är det här inget dåligt utdelningsaktie. Under finanskrisen sänkte bolaget utdelningen något men allt sedan dess har det varit en ständigt växande pengamaskin.

Det sägs att ”De säkraste utdelningsbolagen är de bolag som precis höjt sin utdelning”. Vid närmare eftertanke är detta mycket vettigt. När styrelsen ger förslag om en höjd utdelningen innebär det vanligtvis ett förtroende för företagets framtida utveckling. Självklart finns det ingen regel utan undantag. Få bolag skulle däremot gå ut med en utdelningshöjning för att sedan ta tillbaka denna inom kort.

Nyligen höjde Prudential utdelningen med 4%. Det är lägre än deras snitt, men då har även utdelningsandelen sänkts. Utdelningsandelen räknat på vinst/aktie är nämligen enbart 39% idag. Det är bra mycket lägre än sektorns snitt.

Bolagets skuld är också helt under kontroll och denna är en av anledningarna till att Prudential har en ett A i kreditbetyg från S&P.

Samtidigt fortsätter Prudential att köpa tillbaka aktier i lagom takt och det är ett solklart kvitto på kvalité enligt min mening..

 

Utdelningsbolag inom försäkringsbranschen

När det kommer till utdelningsföretag inom försäkring så finns det givetvis många andra att välja på. Några exempel är

Tryg

Chubb Limited

The Allstate Corporation

…för att nämna några populära. Närmast tillhands ligger dock finska Sampo som jag ägt en gång tidigare.

Någon dag för jag väl gå igenom dessa och göra en noggrannare jämförelse, men tills vidare kommer jag behålla Prudential Financial i min utländska portfölj även i år. På sätt och vis tycker jag att Prudential känns mer attraktivt än Sampo, men frågan är om inte Sampo blir en bättre investering snart då man gjort sig av med Nordea.

 Värt att nämna är att det är väldigt få som faktiskt äger denna i Sverige. Det är jag och ca 300 andra hos Avanza. Hos Nordnet är det också enbart 300 som äger.

 

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x