Den stora anledningen till varför man använder belåning till sin portfölj är rätt självklar – det kan hjälpa till att skapa extra avkastning. Matematiken bakom är också rätt simpel…
Om du kan uppnå en högre avkastning än den ränta du betala på lånet så kan du få en högre avkastning med belåning. Hos Avanza räknar deras algoritm ut exakt hur mycket du kan låna utifrån din nuvarande portfölj, så det är faktiskt väldigt smidigt.
Sedan har jag lärt mig utifrån erfarenhet att det är väldigt olika kring hur man tänker kring belåning. Vissa kör en liten belåning i stort sett hela tiden medan andra är betydligt mer restriktiva likt mig själv.
Tankarna kring belåning har nog generellt ändrats från det att räntorna steg. Nollräntemiljön är sedan länge förbi och många numer vilar nog på hanen extra länge innan man bestämmer sig.
Vad som är värt att komma ihåg är att det fortsatt är hyggligt attraktiv ränta ifall du enbart vill belåna portföljen med 10%. Då är räntan 1,99%.
Viktigt att komma ihåg är att det enbart gäller värdepapper som är godkända för ränterabatten
Personligen har jag sedan länge haft regeln att inte belåna mig förrän portföljens värde exklusive insättningar sjunkit med 30% från dess topp. Visst, det låter kanske mycket, men är heller inte något omöjligt som jag skrev i inlägget om historiska börskrascher
Under pandemin var det galet nära att jag slängde in belåning och det var också där som jag ansökte om min egna kredit och fick den beviljad på 1 miljon. Jag tror mitt egna portföljvärde var ner 27% eller något i den stilen. Sett i backspegeln hade det givetvis varit bättre att skjuta in belåningen där och då.
Ser vi på den nuvarande ”börskraschen” som många tydligen vill påstå att det är så är det helt odramatiskt. Från toppen är portföljen ner ca 6%, vilket innebär att det är en lååång väg kvar fram till gränsen nås.
Idag är dessutom börsen upp och vem vet om vi redan lämnat det värsta bakom oss.
Jag tar gärna emot en uppdatering hur du gör med belåning generellt i din portfölj. Hade varit roligt att veta nu när räntorna är högre.
För egen del har jag använt mig av en väldigt hög belåning tidigare under 2024.Jag valde att avsluta min belåning efter att jag hade gjort en fin vinst från de innehaven som jag hade använt belåningen till.Jag föredrar att använda belåning till att köpa i utdelande värdepapper som har månadsutdelning eller kvartalsutdelning som har en högre DA än vad jag betalar i ränta på de lånade pengarna så låter jag utdelningen betala räntan och sakta men säkert så betalar även utdelningar av på lånet lite i taget tills jag väljer att sälja och ta hem en fin vinst om kursen… Läs mer »
”månadsutdelning eller kvartalsutdelning som har en högre DA än vad jag betalar i ränta på de lånade pengarna”
Snarlikt tänk som med en amorteringsportfölj med andra ord, med den stora skillnad att du inte belånar portföljen i det fallet. Har själv varit sugen på att bygga något sådant
Helt enig med dig om att de senaste dagarnas uppgång långt ifrån är någon krasch. Zoomar man ut grafen blir det tydligt att index är på nivåer där det befann sig för inte särskilt längesedan. Och redan då pratades det om att börsen hade stigit mycket och att aktier var ”dyrt”.
Nej, att agera med att sätta in belåning i nuläget kommer inte på tal för egen del.
Kul att vi tycker lika. Vad jag ändå är något förvånad över är att det nu dyker upp rätt mycket artiklar med ”Behåll lugnet och sitt still i båten”, snarare än undergångs-artiklar som jag annars är van vid under röda dagar.
Tack så mycket för kommentaren anonym! <3
Jag är väldigt restriktiv med lån, det kan verka helt underbart tills det inte är det. Många smarta personer har insett detta lite sent, eller inte alls ibland tyvärr. Så för SpararPengarna blir det långsamma pengar 🙂
Brukar försöka hålla mig under 10% belåning för att få mest förmånliga räntan men ligger ofta på räntenivå 2 utan att det gör mig särskilt nervös. Högre än så vill jag inte ligga utan högst kortsiktigt.
Dessutom så har jag en låg belåning på bostaden så jag kan öka den om det riktigt skulle krisa sig, så i stället för att öka den så använder jag aktielån skulle man faktiskt kunna säga.
Frugan kör med belåning på räntenivå 1 men lägger in på en garanterad högre avkastning, sparkonto på Avanza, just nu 3,55% mot 1,99%!
Halloj! Oklart om jag är ensam om att missförstå; menar du att frugan kör med belåning på Avanzas sparkonto på något sätt? Mig veterligen är detta inte möjligt. Berätta mer!
Nej, ingen belåning på sparkonto. Hon lånar pengar med aktielån mot ränta på 1,99% och lägger de på sparkonto med ränta på 3,55%
Alltså tar ut pengarna från ISK/KF och lägger in på sparkonto.
Så om frugan lånar 1000kr så betalar hon ca 20kr i ränta och får ca 35,5kr i sparränta som ger ca 24,85kr efter skatt, dvs vinst ca 4,85kr ?
lol
De blir naturligtvis 10:85 i vinst efter ränteavdraget för lånet….
Sant, så ca 1,1% vinst efter skatt, helt ok som passiv inkomst samt man har cashen redo när det blir dags att investera😎
Tillkommer några andra kostnader när man lånar pengarna?
Tack så mycket för att du delar med mig.
Nu är mitt minne kort men har för mig att man innan räntehöjningarna kunde låna en viss del av portföljen (alternativt var det 50 000 kr) räntefritt. Kan ha fel
Det stämmer. Innan var det räntefritt. Då men även nu har jag belånat portföljen med 100-200 ksek men har ungefär lika mycket på ”buffertkonto” ca 3,55% ränta. Det ger mig ”gratispengar”.
Max för mig är nivå 2 på Avanza. Idag 3,89%. Det ger bra hävstång men det ska gå rätt långt innan det är fråga om överbelåning. Det är en nedgång på 50% tills räntan går upp till ordinarie på typ 8%. Det kan såklart hända. Men då är det fortfarande en bit kvar till margin call.
Hur dras räntan? Är det från ett konto där du ligger likvid eller är det från ett konto du har hos annan bank?
Dras från isk
Tänker rätt lika, att belåna portföljen men då vill jag också se runt -50% sedan topp. Allt annat är bara brus. -10% sker varje år.
Absolut! Sedan är frågan hur man kommer tänka i just den situationen.
Som jag själv minns var jag rätt cool under pandemin och som sagt var det bara en fråga om liiite till innan jag skulle belåna. Alla lägen som fanns där och då <3
https://tvamanadsloner.blogspot.com/
Själv är jag 30% likvid.
MvH Lars
Sådär ja! 🙂
I väntan på en större sättning antar jag?
Gillar att jobba med belåning, men tilläggas att jag är en extremt försiktig general med min portfölj/slantar. Att ha en låg belåning totalt är viktigt för mig – t ex betala av bolånet.. Att belåna portföljen känns som en mer flexibel lösning för att öka möjligheten till köp när man vill. Någonstans brukar jag lägga mig att jag vill kunna plocka bort belåningen hyfsat fort, jag vill inte heller ligga över ett års utdelningar – på så vis vet jag att så länge jag har mitt jobb och jag har hyfsat stabila utdelningar så kommer lånet på portföljen försvinna ganska… Läs mer »