Svaret på frågan är självklart nej. Man betalar för pizzan, äter den och sedan funderar man varför man köpte den 🙂 Gör man det allt för ofta blir dessutom hälsan dålig och vågen börjar gå upp.

Men nu pratar vi givetvis inte om Pizza i sig utan snarare Boston Pizza Royalities Income Fund (direktlänk till bolaget på Avanza). Jag har förstått att det är ett rätt populärt ”bolag” att äga bland utdelningsinvesterare. Däremot har jag aldrig förstått vad som varit lockande med bolaget förrän nu.

 

 

 

Genom ägande så får man ta del av månatliga utdelningar med en för närvarande rätt hög direktavkastning. Såhär såg utdelningen ut under 2016:

Källa: http://www.bpincomefund.com/en/performance/distribution.aspx

Siffrorna anges i CAD, alltså Canadian Dollar. 0,1150 CAD blir alltså 0,751 kr. Så man får 0,75 kr varje månad för varje ägd aktie. I skrivandets stund kostar varje aktie 22,8 CAD, vilket är 155 kr.

Direktavkastningen landar då på 6,05 % om jag inte räknat helt fel. Rätt OK ändå.

Har tidigare pratat om att det kan vara klokt att sprida på utdelningarna. På så vid blir det möjligt att fylla på i bolaget (eller andra bolag) oftare. Ett ägande här skulle då innebära att jag äger två bolag som ger utdelning varje månad. Var ju inte så länge sedan jag tog in Realty Income Corp i portföljen.


Lite synd är det att man inte gick in där vid årsskiftet 2016 (för drygt ett år sedan) då bolaget hade en dipp. Hade känts skönt att få fler aktier till samma peng. Å andra sidan skulle det ju kännas fint att köpa till sig en liten bevakningspost nu och se vart det bär av.

Boston Pizza Royalities tillhör dessutom Torontobörsen där jag än idag inte har något bolag. Skulle kanske vara bra att även ha lite exponering dit.

En nackdel är ju att årsrapporterna ser ut som om skräp och är helt ointressanta att läsa. Har aldrig sett ett svenskt bolag med en sådan tråkig rapport, text rakt upp och ner. Men det kanske är standard för utländska bolag?

Just nu är jag rätt dåligt påläst om allt men lovar att jag ska skriva mer om bolaget framöver. Gillar däremot det här med bevakningsposter då man kan kliva in lite smått och testa på ett tag 🙂

Har ni bolaget i er portfölj och vad är er syn på det hela?

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x