Är det något jag lärt mig så är det att du kan bli en vinnare om du väljer saker som presterat väl historiskt, snarare än att försöka bottenfiska i det som för tillfället ser billigt ut. Nyligen kikade jag in en portfölj från Björn Wilke som ägnat en stor del av sitt 76-åriga liv åt aktieanalys. Samtliga bolag får en godkänt-stämpel från mig.

Björn (som också skrivit boken Aktie- och Fond-handboken) har en tydlig regel när det kommer till att investera

”Var alltid investerad”

Han meddelar att de sämsta affärerna han gjort är när han sålt aktier. Där kan jag bara hålla med. Oftast när jag sålt aktier har det varit en dålig affär.

”Det var 50 år sedan jag köpte min första aktie och mina sämsta affärer är att jag har sålt aktier på vägen. Men då har det blivit annat i stället, som bilar och sommarhus”, säger Björn

Det här får mig att reflektera över mitt senaste bostadsbyte. Där valde jag att behålla portföljen och i stället få ett högre bolån. På sikt tror jag att det beslutet kommer gynna mig. Portföljens pengar är portföljens pengar och jag kommer aldrig köpa en bil eller sommarhus genom att sälja aktier.

 

Björn trycker också på vikten att inte ändra sig allt för mycket. Jag har flera gånger påpekat att det sällan är värt att hoppa från tuva till tuva. Ett exempel skulle vara om jag idag sålde fastighetsbolagen för att köpa något som för tillfället går bättre. Oftast har det tåget redan passerat.

Vi har däremot inte samma syn på fastighetsaktier:

”Nu kommer baksmällan efter den tokiga perioden med minusräntor, och den var väntad. Det byggdes upp en massa imperier på skakig grund”

”Det var likadant på 70-talet. Då var det också en boom för fastighetsaktier, och samma sak på 90-talet. Upp som en sol och ned som en pannkaka – jag har sett det förut.”

Jag kan helt klart hålla med om att det kanske finns mycket risker i att investera i fastighetsbolag, men över tid har dessa fina tillgångar som ökar i värde och där värdeskapandet till aktieägarna visat sig. Exempel är REIT:en Realty Income i USA som sedan 1994 gjort att du fått 14,6% årligen inklusive återinvesterad utdelning.

Trots Castellums branta fall nu sista året så har den aktien de sista 26 åren givit dig 14,8% årligen. Det är inte dåliga investeringar.

8 stabila aktier

Här har vi då 8 aktier som Björn valt ut. Många av dessa äger jag redan, eller har ägt i min egna portfölj.

 

Först och främst innehåller den här portföljen en stabil grund av investmentbolag. Det här tycker jag är ett bättre val än att investera i fonder.

  • Investor
  • Industrivärden
  • Latour
  • Lundbergs

Det går givetvis alltid att resonera om vilka investmentbolag som är de bästa, men ovanstående är en fin blandning. Då får du även ett gäng fastighetsinvesteringar via Lundbergs. Själv hade jag nog valt bort Industrivärden mot Svolder.

Efter det har vi läkemedelsbolag. De två som Björn valt kännetecknar allt annat än förhoppningsbolag inom forskning utan det här är stabila pjäser som presterat och åter presterat år efter år.

  • Novo Nordisk
  • AstraZeneca

Personligen är jag mycket nära på att åter ta in Novo Nordisk i portföljen då källskatten hos nätmäklarna nu blivit mycket mer acceptabel.

Sist men inte minst hittar vi tech som även ger utdelning. Den röda tråden i portföljen fortsätter då både Apple och Microsoft presterat mycket väl i ur och skur. Apple visar vägen då man levererade en mycket stark Q2:a. Höjd utdelning samt ett återköpsprogram på $90 miljarder är bara några av godbitarna.

  • Microsoft
  • Apple

 

Utan tvekan är det här helt klart en portfölj som man kan börja med och sedan expandera. Bolagen här ovan får åtminstone en godkänt-stämpel från KTM. Mer avancerat behöver det inte vara.

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x