Fick en mycket intressant kommentar för ett tag sedan, nämligen hur lång tid jag tror det kommer ta för mig att uppnå en miljon kronor.

Givetvis är det svårt att räkna på och det är omöjligt att veta hur börsen kommer att bete sig när det inte rör sig om allt för lång tid. Sparar med målet utdelningar så bra direktavkastning och utdelningstillväxt är två faktorer som kommer spela stor roll för mig. Även avkastningen för stigande kurser är ju att föredra och förhoppningen är att även denna kommer ge en bra skjuts mot målet över tid.

Om vi räknar enbart på det jag sätter in varje månad ser det ur såhär.

Insatt kapital varje år: 13000 x 12 = 156 000 kr / år

Det här skulle gå innebära att det skulle ta mig ytterligare 5,5 år att uppnå miljonen. Då har jag räknat:

1 000 000 – 130 000 (nuvarande kapital) / 156 000 (årligt insatt kapital)

Tycker att det låter helt fantastiskt. Det skulle då innebära att jag är miljonär om knappt 6 år! Känns ganska sjukt att säga. Då har jag räknat på någon form av genomsnitt, det jag tror att jag kommer tillföra portföljen varje månad (kan bli mer vissa månader, men kan även bli mindre). Får jag fart på min bittra löneprocess kanske det blir ännu mer 😀

Däremot, har jag då räknat med 0% i årlig avkastning. Enligt Avanza får vi följande information:

Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 11 % per år mellan 1985-2015. Källa: OMXSPI

Tycker att 11% i avkastning per år i och för sig låter otroligt högt och är inget jag räknar med. Skulle väl snarare kunna räkna med ca 7% i alla fall, sett över en längre tidshorisont.

Dessutom bör man inte glömma att direktavkastningen för 2017 är räknad att bli över 4000 kr. Tänk då vad som händer inför 2018 om sparandet fortsätter i samma takt! Det skulle innebära att beräknad direktavkastning för 2018 blir 8000 kr. Då har jag dessutom inte räknat med någon årlig utdelningstillväxt, vilket man givetvis föredrar. Snöbollen fortsätter så rulla, år efter år och takten den växer med ökar explosionsartat.

Tänker inte göra någon ytterligare beräkning på det här, men det ska bli spännande och se om det går att nå målet snabbare än 5,5 år och i sådana fall hur mycket snabbare. Sedan kommer det bli ännu mer spännande att se hur mycket snabbare det går att uppnå miljon 2, o.s.v. o.s.v. Men den resan är en helt annan historia 🙂

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x