För ett bra tag sedan hade jag ett samtal med en kollega om pengar, hus och relaterat. Jag blev faktiskt riktigt rädd när jag hörde hur han resonerade kring det här med lån.

Om jag gör en lång historia väldigt kort så hade kollegan fått nekat av banken till ett lån för att bygga ett typ av garage/förråd. Vad anledningen var förstod jag inte men det vanliga är givetvis att ens nuvarande lånesituation är så pass stor att banken helt enkelt inte vill ta den risken. Det är såklart förståeligt.

 

Det som gjorde mig oroad var helt enkelt att kollegan verkade så bekymrad över detta och beklagade sig oerhört hur dålig banken var. Kommentaren jag fick var också rätt intressant:

”Men vi vill ju BARA låna 500.000 till!”

Min rädsla kom från att personen i fråga verkade känna att det här var på liv och död. Nu var planen att byta bank i och med att bank x skulle vara mycket bättre än bank y.

Tyvärr ser det ut såhär idag. Och får kollegan inte lån via bank x eller bank z så kommer han gå till nisch-bank NONAME som har räntor på över 20%. Det är givetvis inget nytt, men det blir ändå skrämmande när man möter sanningen i vitögat som jag gjorde under den här dagen.

Själv har jag ett CSN lån på nu 18.000 kr. Det är allt. Jag vill inte sopa det under mattan att detta är en anledning till att jag kunnat bli miljonär på 4 år. För den sakens skull ser jag inget problem i att låna, men visa alltid respekt för pengarna och tänk på vad det kostar.

I diskussioner som dessa håller jag mest med och samtycker till att det är konstigt att inte banken beviljade lånet. Men det är mest för att jag inte orkar gå in i en diskussion om det hela. Jag drar mitt strå till stacken genom att skriva om sunda ekonomiska val här på bloggen, något som visas 200 000 gånger varje månad.

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x