Skattebesked 2019 är nu här för oss som har en digital brevlåda. På sätt och vis hoppas man alltid på att det ska bli en liten peng tillbaka men för min del blev det en rak höger – en skattesmäll helt enkelt.

Varför jag väljer att berätta det här är för att jag vill att bloggen ska vara så transparent som möjlig. Du får läsa om det mesta av min ekonomi; både positiva och negativa saker.

 

En bra digital brevlåda

Till er som inte har digital brevlåda kan jag tipsa om appen Kivra (inte sponsrad). Det är riktigt lätt att registrera dig och appen i sig är smidig. En 5:a av en 5:a helt enkelt.

Nu är det tyvärr för sent för 2019 men du kan i alla fall förbereda inför nästa år.

 

Skattebesked 2019

Själv insåg jag att jag måste betala -6 000 kr eftersom jag betalat för lite skatt under året. Det suger givetvis, men självklart finns det en anledning.

Vissa av slantarna visste jag redan om då jag under 2018 fick en riktigt fin utdelning från Tessin. Denna landade på nästan 6000 kr och det här skattar jag 30% på. Som tur hade jag lagt undan dessa pengar när jag väl fick ”utdelningen” från Tessin.

 

Schablonintäkten

Som ni redan vet betalar du lite skatt varje år om du har ett ISK. På så vis slipper du betala 30% av hela vinsten när du väl tar ut pengarna för att leva lyckligt.

Den s.k. schablonintäkten från mitt ISK landade på 5872 kr. På detta skattar jag 30%, vilket då blir 1761 kr.

Vet att någon klok i kommentarsfältet förra veckan pratade om att samla allt i en KF i stället då du då betalar skatten 4 gånger per år och att detta dras automatiskt från din depå. Ingen dum idé, helt klart.

 

Min taktik

Nu när jag vet tidigt att jag får en restskatt så kan jag planera för det. Tanken är att sätta av 1000 kr varje månad från min lön och sedan betala av skatten efter 6 månader.

På så vis kan jag upprätthålla ett fortsatt bra sparande under årets kommande månader, snarare än att betala allt vid ett och samma tillfälle. Taktiken har alltid varit att köpa aktier löpande och sprida köpen med tiden.

Viktigt då är att jag inte räknar med den här extra avsättningen till pensionen i sparkvoten. Det tycker jag är fel, även om vissa nog skulle göra det.

 

Har ni fått Skattebeskedet för 2019 ännu? Hur gick det för er?

 

36
0
Kommentera gärna :)x
()
x