Folk som köper och köper finns det gott om och du har säkert mer än en av dessa i din närhet. Det är väl i och för sig inte så konstigt. När vi köper något får vi en direkt belöning och det är väl allmänt känt att vi i naturen triggas av glädjerus som sker idag och inte nästa vecka eller om några månader. Men när jag ser sånt här börjar jag givetvis fundera om det gått för långt…

 

Många som följt mig ett tag vet att retro-spel är min akilleshäl när det kommer till sparande. Helt ärligt kan jag köpa ett 8-bitars gammalt TV-spel som jag aldrig kommer att spela. Jag trivs med tanken att samla på dem, precis som jag numer trivs med tanken att samla pengar på hög för att uppnå större och större ränta-på-ränta effekt.

I förrgår var jag inne och kikade på en Facebooksida jag följer där folk lägger ut liknande spel till försäljning. Då fick jag se detta:

…och i ärlighetens namn är det inte första gången jag ser sånt här. Har själv testat att sälja saker via Facebook där folk ställt ett ultimatum att de gärna köper om jag kan vänta till den 25:e. I ärlighetens namn känns det lite trist i samvetet att sälja till sådana människor.

Samtidigt har jag själv varit i samma sits. Det har funnits perioder i mitt liv där jag haft pengar kvar vid månadens slut men känt att jag måste spendera dessa, för om en halv vecka kommer ju ny lön!

 

 

Ta lån för att konsumera direkt

Värt att notera är att det var hela 9 dagar kvar till lön när jag läste det här på Facebook.

Samtidigt kan jag inte påstå att den här typen av individer tillhör den värsta klassen. Här har personen tydligt insett att pengar inte finns och att hen måste vänta till löning innan det kan konsumeras (den tanken är i och för sig sjuk). Men det finns en ännu värre klass, nämligen de som tar korta lån för att konsumera direkt.

Å andra sidan kanske det inte finns någon att klandra? I den värld vi lever i idag med historiskt låga räntor och där pengar oftast ses som gratis är det givetvis lockande att öka sin lycka redan idag genom lån.

För vem vill vänta till löning när du kan få det du vill ha redan nu? Livet är långt! Jag kommer kunna betala tillbaka allt!

Exemplet ovan är inte det första jag hör inom denna kategori. Förra året fick jag bevittna några av mina kompisar som hade 350 kr kvar innan nästa lön.

På tal om lån. Hörde för någon dag sedan att 15% av alla svenskar har någon gång tagit ett snabblån för att finansiera sin semester. Vilken härlig semesterresa det måste varit… Speciellt när man kommer hem sedan.

 

Den strikta vägen är den bästa

Vill man lyckas med sitt sparande är det disciplin som gäller. Man behöver inte leva på vatten och bröd, men man ska i alla fall för tusan se till att hålla sig till de regler man satt upp.

Om jag har sagt att jag ska spara 3000 kr varje månad och leva på 15.000 kr så ska jag se till att planera och budgetera för detta.

Jag tror solklart att det är mina regler som varit nyckeln till att jag nått så pass långt som jag ändå gjort. Reglerna jag satt upp har kanske inte varit superhårda, men jag har sett till att följa dem till punkt och pricka och inte tummat på något.

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x