God morgon flitiga sparare!

Jag tänkte passa på att berätta lite kring en dialog jag hörde nu under helgen och som onekligen chockade mig och mitt ekonomiska hjärta.

Totalt har jag idag 3 st jobb:

  • Ett heltidsjobb
  • Ett extrajobb (för att trissa upp sparkvoten)
  • Ett ideellt jobb där jag bara jobbar kanske en gång varannan vecka, mest för att nätverka och för att jag tycker att det är kul.

Det var under senaste arbetstillfället på det ideella jobbet som jag fick höra det obehagliga från ett par ”kollegor”.

I det här samtalet var det 2 sambos som pratade om morgondagens spelkväll och vad de skulle fixa för mat inför den. Till att börja med kan jag säga att jag oftast inte har en nära relation till de jag jobbar med på den här arbetsplatsen.

Såhär lät det:

”Men visst kan vi köpa pizza på pizzeria *** imorgon innan spelkvällen?”, sa tjejen

”Ja kanske, men tänk på att vi bara har 350 kr kvar att leva för den här månaden…”, sa killen

”Jo, men tänk på att mamma har lovat att hjälpa oss den här månaden”.  sa tjejen

På en mikrosekund vände det sig i min mage då jag insåg att dålig ekonomi faktiskt är vanligare än vad vi tror och att det kanske förekommer bara i huset bredvid eller hos kollegan mitt emot.

När du läser andras blogga, lyssnar på aktie-poddar och läser Tweets om sparkvot på 85% så är det lätt att glömma bort detta. Att vi faktiskt har en värld där ute där människor lever på en skör tråd och alltid måste oroa sig över sin ekonomi.

Enligt statistik från 2016 fick 220 000 hushåll i Sverige ekonomiskt bistånd (tidigare kallat socialbidrag). Med god planering, en annan livsstil och en bättre buffert anser jag att den här siffran skulle kunna halveras.

 

 

En dålig ekonomi kan i sin tur givetvis leda till onödiga konflikter mellan paren, men kanske även mellan andra relationer då jag är säker på att tjejens mamma inte vill låna ut (eller ge) pengar till barnet 20 år till. Läs mitt inlägg om de som bråkade om pengar.

För att förtydliga scenariot så var dessa 2 på mitt jobb vuxna människor med 25 år på nacken vardera. Att dessutom leva som sambos skapar ultimata förutsättningar till en god ekonomi. Inget barn förekommer i deras fall.

Gjorde jag fel som inte ryckte in och påpekade något här? På något sätt känner jag att jag hjälper så otroligt många varje dag till bättre sparande och att jag där och då inte hade energin att dra igång en diskussion om deras dåliga ekonomiska beteende.

 

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x