Jag satt och pratade med några kompisar på Discord igår. De var helt överlyckliga när de insåg att skatteåterbäringen var hela 3-4.000 kr och undrade genast om vi skulle boka en mindre form av resa. Jag vet inte vad som skrämmer mig värst – behovet av att konsumera direkt när pengar trillar in eller tanken att skatteåterbäring ses som en typ av Trissvinst.

 

Det blev restskatt i år

Själv blir jag i år tvingad att betala drygt 5000 kr i restskatt. Lite mer än vad jag hade räknat med, helt klart. Jag har antagit att det är p.g.a. mitt extraarbete och mina bloggintäkter som gör att skatten jag betalar i mitt vardagliga yrke helt enkelt blir för liten. Samtidigt skattar jag 30% av alla sidoinkomster, så jag vet i gudarna…

Kanske någon har en teori ang. detta?

Sedan har jag även cashat hem en vinst från Tessin och där är ju skatten 30%. Denna syntes direkt på deklarationen. Givetvis hade jag räknat med denna och satt av en del från avkastningen till just denna skatt.

Vidare kommer också schablonintäkten från eventuellt ISK förtryckt på deklarationen och denna ska du också betala 30% på. Tack vare Ulla Andersson m.fl. kan denna bli ännu högre framöver. För mig blev denna enbart 2 897kr, vilket innebär att skatten blev 869 kr. Det är ändå rätt lite med tanke på alla utdelningar och avkastning jag fått. Om vi t.ex. jämför med utdelningarna bara förra månaden var ju dessa klart över 3000 kr.

 

Utdelningar != insättning

Något jag lärt mig och som är rätt trevligt är att utdelningar Inte klassas som en insättning vid uträkning av skatten för ditt ISK. Som ni kanske redan vet så beräknas skatten delvis på alla insättningar till ditt ISK under året, men hit hör alltså inte utdelningarna.

Om du dessutom har som mål att leva på utdelningarna kan det kanske vara klokt att plocka ut dessa innan avräkningen varje kvartal så att värdet är mindre i ditt ISK. Så tänker jag i alla fall. Men självklart bör du återinvestera utdelningarna, i alla fall tills den dag då du är riktigt nöjd 🙂

 

250 kr om du cyklar till jobbet

Hörde något på Twitter nyligen om att du som cyklar till jobbet kan dra av 250 kr per år när du deklarerar. Det hade varit ett välkommet tillskott för mig som redan har rätt mycket restskatt. Men det här kanske var ett tidigt aprilskämt?

Frågan är bara hur man kan kontrollera detta. Eller är det så man i det här fallet faktiskt litar på Svenska folket?

Det här får ni ta med en stor nypa salt men kanske finns det någon där ute som vet mer kring detta?

 

 

 

 

 

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x