Vid årsskiftet höjdes skatten på vårt kära ISK med 0,25 procentenheter. Om du har ett samlat sparande på 100.000 kr rör det sig om 75 kr per år. Kritiken var stor och raseriet enormt. Nu, nästan 4 månader efteråt, är det sällan någon som pratar om detta. Livet fortsätter i sin vanliga ordning.
Den höjda skatten
När det här var aktuellt skrev jag ett inlägg kring min egna inställning på den höjda skatten:
Höjd skatt på ISK och KF – dags att sluta spara
Kort och gott var detta ett förslag från allas vår Ulla Andersson som tycker att ISK spararna beskattas alldeles för milt. De som kan spara bör betala mer skatt.
ISK-sparandet har verkligen öppnat en helt ny väg för oss investerare till ett förmånligt sparande. Det märks i och med att allt fler ansluter sig och startar sitt nya och rikare liv via ett ISK.
Att människor runt omkring oss börjar spara innebär en positiv effekt för samhället i det långa loppet anser jag. En sådan positiv effekt bör bestraffas, enligt Ulla.
Tweeten som lockade björnen ur idet
I lördags satt jag och funderade på hur otroligt tyst det blivit kring allt som rör detta. Skatten höjdes från 0,75 till 1,0 och numer är detta ett faktum. Vad som sedan händer när skatten höjs från 1,0 till 1,25 eller 1,5, ja det får vi se.
Det var då jag postade den här Tweeten som blev min mest retweetade någonsin:
Vi får aldrig glömma… ? pic.twitter.com/WeqWl2UK07
— Kronan till Miljonen (@KronaTillMiljon) March 24, 2018
Effekten blev helt rätt! Många påmindes om den här händelsen, likt en öm tå som aldrig vill sluta värka eller den där stickiga tröjan du råkade köpa som du nu drar dig för att använda.
Till och med Ulla Andersson vaknade till liv från sin slummer och kommenterade:
Jag , var ju i alla fall bra söt som hund?
— Ulla Andersson (@AnderssonUlla) March 24, 2018
Jag tryckte aldrig like på det svaret…
Tanken med förslaget var kanske att man ville köra igång det nu rätt så långt innan valet så att det hinner rinna ut i sanden tills dess att svenska folket lägger sina röster i urnan. Smart, måste jag ändå hålla med om.
För mig har dock Ulla bränt alla sina broar då jag verkligen brinner för att Svenska folkets sparande ska vara så gynnsamt som möjligt. Enligt statistik är det galet många som aldrig skulle kunna klara en plötslig utgift på 10.000 kr. Detta måste förändras! Men inte med höjd ISK-skatt.
Tack till alla ni som delade och gillade. Ni gjorde min dag gudomlig!
Lyfter man blicken från den egna portföljen inser man snabbt att den låga svenska skatten på ISK/KF är en anomali både i en svensk kontext och i ett internationellt perspektiv. Vi har helt enkelt en för låg kapitalbeskattning i Sverige i relation till beskattningen av arbete. Även jämfört med kapitalbeskattning inom övriga OECD-länder ligger Sverige i botten. Det som förstås har hänt är att både den nominella normalräntan och den riskfria realräntan idag ligger betydligt lägre än vad man trodde för 10-15 år sedan och det gör ju att modellen med en koppling mellan beskattning av aktievinster och statslåneräntan blir… Read more »
Huvudsaken för mig är, som Johan skriver, att det är enkelt att omplacera och att man slipper deklarera. Sedan fick det gärna vara 30 % skatt på kapitalvinster och utdelningar istället för schablonintäkt. Om det är möjligt rent tekniskt vet jag inte, men en sådan kontoform skulle jag vara nöjd med. Skönt att slippa skatta i ur och skur utan bara för faktiska vinster. Jag är inte särskilt kunnig vad gäller detta, så det är bara vad jag spontant tänker. Sedan finns det antagligen en mängd parametrar att ta hänsyn till, vilket skulle kunna ligga till grund för en annan… Read more »
Rent tekniskt är det naturligtvis möjligt, men det finns inget sådant i Sverige. Norge däremot lanserade nyligen ett sådant konto (Aksjesparekonto).
Hej Newman!
Jag har tyvärr inte hört talas om att det finns något sådant konto. Själv tycker jag att det är bra att skatta lite varje år och sedan kunna plocka ut utdelningar/vinster fritt på ålderns höst. Men det där är givetvis en smaksak 🙂
Tjenare Johan!
Måste ändå säga att ditt perspektiv är riktigt intressant. Jag håller med dig att det är en lågt beskattad och förmånlig form idag men vad händer egentligen när stadslåneräntan stiger?
Sedan är det givetvis en oro som du säger att hela kalaset läggs ned och det vill vi ju inte ska hända. Om den här höjningen i långa loppet är bra eller dålig är det svårt att säga, men faktum är att det gör otroligt stor skillnad på vårt sparade belopp sett över lång tid.
Tack för din kommentar!