Alla har vi säkert vid det här laget fått det orangea kuvertet ner i brevlådan. Jag drog en liten spännande reflektion när jag öppnade årets kuvert som förklarar hur mycket jag kommer få i pension vid 65 år och vidare.

Som ni ser i bilden ovan så är min intjänade allmänna pension 551 513 kr. Den allmänna pensionen grundar sig på all din inkomst som du betalar skatt för och är illustrerat som den största delen i den välkända ”pensionstriangeln”.

Den del av triangeln som ligger högst upp är det du själv sätter av till pensionen och som i bilden ovan illustreras minst. Om du t.ex. sparar i Avanza Zero idag i syfte att få en behagligare pension är detta en del av den lilla biten.

Det sjuka är väl att min egna del av triangeln börjar väga mycket större än den nedersta delen, varav jag tycker att triangeln är missvisande:

Idag lever vi så galet mycket längre än vad vi gjorde tidigare, vilket innebär att pengarna till pensionen också måste vara högre. Det jag tycker att du ska undvika är att låta din bank ta hand om den privata delen av pensionen, då kan det bli som för mig som under 5 år betalde 17% i avgift till banken.

Att spara på egen hand är det absolut bästa tipset som jag någonsin kan ge er för att krydda på livet sedan som äldre. Det spelar ingen roll om ni sparar själva i fonder eller aktier, men låt inte banken lura er på onödiga utgifter.

Hur går det med ert sparande? Ser ni att ert egna sparande kommer växa om den allmänna och tjänstepensionen någon gång?

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x