Att försöka jobba mot att äga ditt egna boende har jag länge haft i toppen bland mina spartips. Fördelarna är många och egentligen borde detta gå före målet att leva på sin portfölj. Men då gäller det att du äger ditt boende långsiktigt.

Att många har lätt för att paniksälja aktier har jag förstått sedan länge. Däremot har jag tänkt att få nog skulle paniksälja sitt hus och hem. Kanske har jag tänkt fel…

Ingves var nyligen ute i media och uttalade att reporäntan bör ligga på 2% och om man lägger till bankernas marginaler landar boräntan på 3-4%. Kikar vi på bankernas tremånadersräntor idag så är det en fördubbling.

Det pratas då om att färre kommer ha råd att köpa bostäder till samma pris som idag, varpå bopriserna bör sjunka. Om det dessutom finns många som vill ”säkra” den fantastiska resa man gjort på bomarknaden så kommer det innebära ett större utbud och då bör priserna också sjunka.

Några som bör gynnas av detta är Hemnet. Vi har nu sett hur rekordmånga lägenheter lagts ut där. 6% högre än tidigare rekordnivå som noterades 2016.

 

Egentligen borde jag fatta, men jag gör det inte

För mig är det väldigt lätt att sitta lugnt i båten. Jag skulle nog aldrig sälja vårt boende för att söka en hyresrätt i hopp om att säkra upp den prisuppgång som skett. Skulle jag sälja så skulle det vara av helt andra anledningar.

Men samtidigt måste jag ändå försöka resa in i en hjärna hos en person som inte befinner sig i ”vår värld”. Under måånga år har man sett priserna gått upp och hört hur grannar sålt med vinst. Det har skapat en ekonomisk glädje hos många individer.

Det pratas mycket om fantastiska bostäder. Ursäkta mitt språk men det är lika jävla ledsamt att lyssna på som när folk pratar om sina nya dieter.

När du då får höra att marknaden svalnat, räntan är på väg upp, och det råder stark oro. Ja, då kanske det inte är så konstigt att många paniksäljer. Kanske har man sparat mycket kö-poäng sedan tidigare och vill säkra vinsten. En flytt är i sådana fall inte orimlig.

Som sagt. Det här är inte orimligt att förstå. Samtidigt är det för mig helt obegripligt hur man kan spekulera i framtiden och lämna hus och hem för det. Speciellt om du har barn som trivs i området och går skola där.

Inte ens jag, som tidigare ordat om att vårt bostadsköp kanske inte blev det bästa, tänker röra på mig för att något kanske kommer gå ner.

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x