“Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.” – Warren Buffett

Egentligen gör jag tvärt emot vad allas vår Warren säger Jag får min lön den 25:e varje månad precis som många andra. Efter det betalar jag räkningarna och spenderar pengar som behövs fram till nästa lön. Det som då blir över för jag över till Avanza och den summan delat med föregående lön blir då min sparkvot i procent.

Det här har funkat väldigt bra för mig och ger mig stor frihet. Nu har det aldrig gått en månad sedan jag startade bloggen då mitt sparande varit 0 kr, men skulle jag känna för att spendera allt så finns den möjligheten.

Självklart är det rekommenderat att spara först och att spendera sedan. Då får du dessutom börja investera tidigare än om du gör som jag.

Inkomster

Lönen ni ser nedan är i princip det jag får varje månad från mitt ordinarie 8-timmars jobb. Tidigare månader 2020 har präglats av en hel del övertid men den här gången blev det bara ett par timmar.

Bloggintäkterna blev inte lika stora som tidigare månader då jag inte gjort något extra samarbete utöver mina ordinarie. Vissa månader är utdelningarna större än bloggintäkterna, vilket känns hoppfullt. 

 

Lön  27 970 kr
Lön Extrajobb  0 kr
Bloggintäkter  6 878 kr
Övrigt  0 kr
SUMMA  34 848 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Som jag nämnde förra månaden blev det ny kyl och frys. Dessa kostade rätt mycket och jag gjorde så att jag tog från min buffert för dessa. Nu fyller jag på bufferten med ett par tusenlappar varje månad tills den uppnår 50 000 kr.

Vad har jag då lagt pengar på under månaden? Jag skulle väl mest säga att det är bensinkostnad. Självklart har jag inte kört till och från jobbet eller till och från gymmet. Det är snarare så att jag besökt min hemort rätt frekvent nu när min kvarlevande förälder mår rätt dåligt. Miltalen rinner rätt fort iväg här men jag har turen att bensinen nu är galet billig.

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 21 200 kr
Lendify 1000 kr
Tessin 0 kr
Kameo

2000 kr

 

SUMMA 24 200 kr

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 87.6% 87.6%
  • Lendify 4.1% 4.1%
  • Tessin 0% 0%
  • Kameo 8.2% 8.2%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

3.7 3 votes
Article Rating
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x