”Pengar kan inte köpa lycka” brukar det så fint heta. Det här är något som ekonomidoktorn Kjell A. Nordström motsätter sig helt.

Ur filmen Boiler Room

Titeln ekonomidoktor tycker jag låter intressant. Jag undrar vad som ingår i ett sådant yrke. En av Sveriges ekonomidoktorer Kjell menar i alla fall att en högre lön gör dig lyckligare:

”I avseende av vad du får för liv är det stor skillnad på att ha en lön på 25.000 kronor i månaden och att ha 75.000 kronor.”

”Om man har 10.000 kronor och får 15.000, då är det roligt. Får man 25.000 och sedan 35.000 då är det ännu roligare. Har man sedan nått 50.000 kronor i lön och chefen erbjuder 3.000 kronor till för ett högre jobb, då kanske man säger nej”.

Kanske finns det en viss sanning i det Kjell säger. Vad som borde vara skrivet i sten är åtminstone att en högre lön i tider som dessa gör en lyckligare, eller åtminstone mindre olycklig.

Allt jag kan säga är att många söker en högre lön och tror sig kunna leva ett lyckligare liv med en högre lön.

Inkomster

Jag själv har aldrig haft någon hög lön. Anledningen till att lönen blev större än vanligt just den här månaden är p.g.a. övertid, något som sällan händer för egen del. Men hade jag fått så skulle jag gärna jobba några timmars övertid med tanke på vilka fantastiska köplägen vi har just nu bland utdelningsbolagen.

Medellönen i Sverige är 37 100 kr år 2022. Jag ligger därmed exakt på medelnivån då min grundlön brutto är 37 000 kr i månaden.

När jag såg hur snabbt utdelningarna växer så skippade jag målet att jobba mot en riktigt hög lön. Det är så mycket enklare att spara i aktier än att jobba häcken av sig var eviga dag i hopp om att öka siffran i sitt lönekuvert. Vid en viss nivå skattar du dessutom bort det mesta.

 

Lön 33 568 kr
Bloggintäkter 9 199 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 42 767 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande. Här och nu fokuserar jag allt jag kan på min utdelningsportfölj hos Avanza.

Avanza 23 000 kr
Lendify 1 000 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 24 000 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Ett tips denna månad blir att välja ett billigt kreditkort.

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x