Jag ska som vanligt blotta mig lite och visa vad november inneburit i lön och sparande. Trots att jag nu har en rejäl grundplåt till portfölj så vet jag att “varje krona är början på en ny miljon”, och ju mer jag skjuter in i brasan, desto mer kommer den spraka.

Inkomster

För majoriteten av alla Svenskar är lönen det allra viktigaste. Visst är det så att du med en bra inkomst har möjligheten att spara och investera mycket, men tyvärr är inte en hög lön lika med ett bra sparande. En som tjänar 20.000 i månaden kan spara 2000 kr i månaden, medan en som tjänar 50.000 i månaden kan spara 500 kr i månaden. Det här är viktigt att komma ihåg.

Själv har jag ingen fantastisk lön även om den blivit högre nu med tanke på mycket övertid och traktamente. Jag börjar dock märka att mer passiva inkomster (som t.ex. utdelningar) växer sig allt starkare och kommer ha mer och mer betydelse här framöver.

 

Lön  28 610
Lön Extrajobb  0 kr
Bloggintäkter  11 380
Övrigt  1 kr
SUMMA  39 991 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

1 kr? Ja, jag fick en swish hälsning med 1 kr så det räknas in till detta. Sedan borde jag också räkna in pant-pengarna här men kommer inte ihåg hur mycket det var.

Många brukar fråga om siffrorna ovan är innan eller efter skatt. Allt är netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Det tråkiga är ju att 50% av bloggintäkterna försvinner i skatt och sociala avgifter + lite andra avgifter 😀 Annars hade man kunnat leva på det.

 

Sparande

Som vanligt lägger jag huvudfokuset på Avanza. Den här månaden har jag däremot sett till att skjuta in lite extra pengar i Tessin då jag upptäckt ett intressant projekt som jag vill investera i (mer om detta inom kort).

Avanza 18 500 kr
Lendify 0 kr
Tessin 6 000 kr
Kameo 0 kr
SUMMA 24 500 kr

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 76% 76%
  • Lendify 0% 0%
  • Tessin 24% 24%
  • Kameo 0% 0%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

0 0 vote
Article Rating
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x