”Sell in may and go away” är inget uttryck som jag anammat. Jag tycker fortfarande att mycket där ute känns billigt och då får vi göra det vi kan för att skjuta in mer pengar i vår pengamaskin.

Vi börjar väl som vanligt med ett lärorikt citat tycker jag

{

Too many people spend money they earned..to buy things they don’t want..to impress people that they don’t like.

-Will Rogers

Veckan avslutades åtminstone starkt med en uppgång på ca 3% för OMXS30. För egen del innebar uppgången +34 000 kr denna fredag och det här är nog första veckan på länge som portföljen faktiskt är upp på veckobasis.

Annars är allt som vanligt. Ilija fortsätter att stenhårt tanka aktier i SBB och nu idag köpte han en halv miljon extra B-aktier. En ”liten” fredagshandling såhär på eftermiddagen innan barnen ska hämtas upp. Det mest spännande blir när vi får se den fallande kniven vända. För en vändning tror jag på.

På tal om SBB hittade jag en intressant tabell över fastighetsbolagens snitträntor just nu. Sedan beror det givetvis på hur man bundit lånen. För många med lång räntebindningstid kommer det dröja länge innan den högre räntan syns i resultatet.

Kort och gott, jag använder gärna min sparkvot till att köpa mer i fastighetsbolagen nu.

Inkomster

Lönen har återgått till en mer normal nivå och det är jag givetvis tacksam för. 2022 är också det första året där jag på allvar känt hur stor effekt utdelningarna gör i mitt sparande. Förra månaden var exempelvis utdelningarna större än mitt nysparande. Den känslan är betydligt bättre än när jag blev miljonär vill jag lova.

Såhär ser inkomsterna ut:

 

Lön 22 053 kr
Bloggintäkter 11 091 kr
Övrigt 500 kr*
SUMMA 33 644 kr

*för en möbel jag sålde

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Utgifterna har under månaden varit något större än tidigare. Som husägare är det mycket vi fått införskaffa, speciellt nu när sommaren börjar titta fram. Sedan försöker jag givetvis köpa mycket begagnat men ibland orkar jag inte.

Jag tänkte faktiskt skriva några rader kring det här och vad som för tillfället äcklar mig rätt mycket. Vi får se när det blir av.

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 16 400 kr
Lendify 1000 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 17 400 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

När jag kollar på snittet under 2022 så är det ändå rätt jämt. Däremot inser jag att det nu var länge sedan jag lyckades hålla 70% sparkvot kontinuerligt 🙂 Den tiden är nog passerad och lär knappast återkomma med ”villa”, Volvo och barn.

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x