Då var det åter dags att räkna ihop mitt sparande och vad jag lyckats skjuta in i portföljen under juni månad. Som ekonomibloggare har jag för avsikt att alltid presentera min lön och mina övriga intäkter så transparent som möjligt för att kanske på så vis inspirera andra att kicka igång sin resa mot miljonen.

Kort och gott var det en fantastisk månad. Jag lyckades tacka nej till många uteluncher och även om det kanske blivit lite för mycket bilkörning så har jag försökt hålla nere resekostnaderna.

Tänkte även passa på att nämna att jag inte räknar mitt sparande riktigt som alla andra. Mer om det kan du läsa i det här inlägget om Mitt annorlunda sparande.

Inkomster

Det här har varit ytterligare en månad med rejält mycket övertid. Visst har det sabbat lite fritid för mig men det resulterar också i mer sparande och mer investeringar.

Å andra sidan. Vad hade jag gjort om jag haft lite extra timmar här och var? Just nu tycker jag att jag lägger för mycket tid på spel så antagligen hade jag bränt ännu fler timmar på detta helt meningslösa nöje som inte ger någon framtida avkastning. Har börjat spela Path of Exile om någon nörd där ute undrar.

Jag fick även en slant från mitt extrajobb. Vissa skriver till mig och verkar tro att jag svarar på enkäter på nätet, men så är det inte. Snarare ser jag till att ge feedback till studenter för deras arbete. Ett tråkigt jobb på ett sätt, men jag kan i alla fall göra det från hemmet med någon god film i bakgrunden.

 

Lön 29 232 kr
Lön Extrajobb 2 124 kr
Bloggintäkter 7 612 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 38 964

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Sparandet har alltid varit roten till min framgång på börsen. Jag insåg rätt tidigt att slantarna jag sätter i arbete tidigt under min resa är extra viktiga. Därför har jag valt att fokusera mycket på just sparandet just nu.

Något jag skulle vilja förmedla till dig som inte kan spara så mycket är att följande:

Du som ensamstående förälder som lyckas spara 500 kr i månaden från en lön på 12k netto har fortfarande oändligt mycket större förutsättningar att bli miljonär än lyxliraren som tjänar 40k netto men som har det dåliga beteendet att leva över sin egna inkomst.

 

Sparande är också som en form av positiv drog. Har du gjort det länge så tänker du inte ens på det. Då går det per automatik. Det är lite som att jag kan dricka kaffe kl 21 på kvällen – det berör mig inte det minsta. Jag är lika pigg/trött i alla fall.

Kikade lite på det jag spenderat pengar på och där finns faktiskt mycket från Systembolaget. Varningsklocka? Javisst! Det blir dock alltid mer under sommaren. Kan jag dricka 3-4 öl i veckan under olika kvällar utan att det ska vara en varningsklocka? Kanske inte?

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 25 600 kr
Lendify 1 000 kr
Tessin 1 000 kr
Kameo 1 000 kr
SUMMA 28 600 kr

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar:

  • Avanza 89,5% 89,5%
  • Lendify 3,5% 3,5%
  • Tessin 3,5% 3,5%
  • Kameo 3,5% 3,5%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x