Som en liten tradition har jag för vana att räkna ihop det jag tjänat under månaden, det jag gjort av med, det jag sparat, och således vad min sparkvot blev. Juli är en tung månad för många som innebär extra ”slösade” pengar på dyrare utemat, glass, semestrar och allt vad som hör sommaren till.
Inkomster
Jag fick under månaden lite tråkiga nyheter att min extrajobb jag har mest troligt kommer upphöra till hösten. Väldigt tråkigt då det här extrajobbet innebär en fin inkomst för mig varannan månad. Dessutom kan jag utföra jobbet från hemmet tillsammans med en god öl.
Nu har det varit snack tidigare om att arbetet ska föras över till någon annan men aldrig blivit av, så vi får de vart det hela bär av. Mitt extrajobb innebär ca 1500 kr efter skatt varje månad, vilket i många fall är mer än vad den vanliga svensken lyckas spara.
Alla belopp nedan är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt.
Lön | 24 557 kr |
Lön Extrajobb | 0 kr |
Bloggintäkter | 4 174 kr |
Övrigt | 0 kr |
Summa | 28 731 kr |
Sparande
Trots att vi befunnit oss i USA under semestern med en svinigt dyr dollar så har vi ändå kunnat hålla oss ifrån det allra dyraste och genom att tänka lite strategiskt så har vi inte behövt spendera hela kassan.
Min tanke är att många som åker på semester går bananas och nästan jobbar för att spendera allt. För det får väl inte finnas något kvar efter semestern, eller hur? Det är väl inget fel med det i och för sig, men jag kan tycka att man får en minst lika trevlig tid även om man är lite återhållsam.
Det sjukaste är väl de som tänker såhär:
”OJ! Nu har jag 5000 kvar och det är bara 2 dagar kvar innan vi ska åka hem. Hur ska vi nu spendera detta?”
Såhär mycket blev kvar efter månadens konsumtion och som jag sparar i dessa korgar:
Avanza | 15 000 |
Lendify | 1500 kr |
Tessin | 1500 kr |
Summa | 18 000 kr |
- Avanza 83.4%
- Lendify 8.3%
- Tessin 8.3%
Sparkvot
Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten alltså 18.000 (sparande) / 28.731 (inkomster) = 62%
%
Sparkvot
Sparkvot är skit
Som vanligt finns det många som menar att sparkvot inte är ett bra mått på många sätt och vis och att det inte ger något att räkna på denna.
För mig har det däremot varit och är fortfarande en enorm morot och drivkraft till att fortsätta min resa mot 1 miljon kronor (som jag nu uppnått 56% av).
Tidigare skrev jag ett inlägg om just detta som fick väldigt intressanta kommentarer:
Det som är dåligt med sparkvot är att det begränsar oss i vårt tankesätt. Vi tillåts inte tänka outside the box utan fokuserar oftast bara på att sänka våra kostnader. Ett exempel för att visa hur jag menar: Du har 20 000 kr i lön, 10 000 kr sparande och 10 000 i utgifter = 50% sparkvot. Låt oss säga att du får möjligheten att köpa ett fritidshus som du kan hyra ut. Vi spetsar siffrorna lite för att kunna räkna enkelt: Ränta på lån, avgift till förmedlare, försäkring, elavtal osv kostar 4000 kr i månaden och fritidshuset hyrs ut… Läs mer »
Mycket bra exempel Pelle. Och det är väl just här som många tycker att Sparkvot inte är ett rimligt mått. En stackars lågavlönad som tjänar 10.000 kr i månaden men ändå lyckas spara 5.000kr har då en sparkvot på hela 50%. Sedan har du rike Jan som drar in 50.000 kr i månaden och lyckas spara 25.000 kr av dessa. Rike Jan har då också en sparkvot på 50% trots att hans sparande ger så mycket mer effekt. Dock får vi tänka att det här är ett grymt bra mått för just dig själv som någon sa. Inkomsten är svår… Läs mer »
Ang sparkvoten så kan man ju bara jämföra den med sig själv eller med någon som tjänar ungefär lika mycket. Jag tjänar ganska bra och bor billigt, men struntar i sparkvoten utan fokuserar bara på summan jag försöker spara och framtida utdelningar. Om sparkvoten är 40 eller 60 % spelar mindre roll.
Grymt! Vi har ju också sett att de som får högre inkomst inte nödvändigtvis får en högre sparkvot, även om det borde vara så.
Aldrig funderat på att ta in Lysa också som en trygghet vid sidan av? 🙂
Mvh Ekonomisktfriinnan40!
Hej Ekonomisktfriinnan40!
Jo jag tycker att Lysa verkar intressant. Däremot kontaktade jag dem om ett spännande samarbete men fick väl inte det svaret jag sökte, så jag avvaktar till dess att de ändrar sig 🙂
Tråkig nyhet med exjobbet.
Jag håller med dig i resonemanget att inte spendera allt på semestern. Men tycker att man kan sätta en maxbudget som man håller sig inom. Finns det mycket pengar kvar i slutet på semestern kan man ju unna sig middag på finare restaurang eller någon rolig sevärdehet/attraktion?
Har också funderat på sparkvot men tycker det är enklare att sätta en bestämd summa och försöka hålla den. Vissa månader blir dyra, andra billiga vilket påverkar sparandet men tror det blir plus minus noll i slutändan i mitt fall.
MVH
Hej du Spargroden! 😀
Det där med budget gillar jag skarpt, och självklart ska man unna sig. Man vill ju inte komma hem från sin resa och känna att man hade kunnat göra liiite till som man gärna hade velat göra.
Däremot är det väl just det här med att spendera till allt är borta som stör mig lite. Just det tänket tror jag att man måste radera om man någon gång vill bli ekonomiskt oberoende.
Tackar tackar för din kommentar!
Trist med extrajobbet. Hoppas att du finner ett nytt eller att nya möjligheter öppnar sig. Gillar idén med att kunna jobba hemifrån med en kall öl 🙂
Hej Strojko!
Jag kommer helt klart se till att fixa ett nytt extrajobb om detta inte blir av. Enda kravet jag har är att det ska kunna skötas från hemmet och att det inte går ut på att svara på enkäter 😉 Sedan vill jag gärna kunna ta mig en öl också när jag väl gör jobbet, men det får man se som en bonus antar jag.
Tack för din kommentar och härligt att se dig fortsätta blogga om din ekonomi!
Bra sparat! Hur får du så mycket i bloggintäkter? Är det sponsrade inlägg eller google ads som bidrar mest?
Hej Minimalistspararen!
Det är sponsrade inlägg som drar in mest, helt klart. Jag är väl ganska hård på att förhandla och säljer inte saker billigt. Jag vet att sponsrade inlägg stör mina läsare men då jag märker ut dessa med SPONSRAT INNEHÅLL och jag skriver varje dag så tänker jag att det skulle vara lätt att filtrera ut dessa för läsare som inte vill läsa.
Google Ads har börjat bidra lite mer men är väl just nu enbart 1.500 kr per månad ca.
Okej, 1500 är ändå helt okej från google ads för en svensk sida, man har ju inte lika stor målgrupp som på engelska. Sponsrade inlägg är helt okej tycker jag, de stör inte så mycket och passar ändå på bloggar som handlar om sparande och ekonomi.
Håller helt med gällande det där med målgrupp. Har länge funderat på att starta en blogg på engelska men inser snabbt att jag nog inte kommer ha tiden på min sida. Den dag jag blir ekonomiskt fri ska jag dock göra det 🙂
Vad är det för extraknäck du har haft?
Hej Micke!
Jag har gjort en del jobb åt min gamla skola. Tänk dig typiskt rullbandsjobb fast du utför det via din dator hemma. Extremt tråkigt och knappt givande eller lärande, men jag kan göra det framför någon film jag tycker om. Sist såg jag faktiskt Aliens från 1986 när jag jobbade. Helt Okej rulle, värd att se om.
Hej KTM! Just det där med budget för fickpengar till en resa tycker jag också är svårt. För mig fungerar det bättre att inte ha en bestämd budget när det gäller fickpengar. Jag gör av med mindre pengar när jag inte har en bestämd summa att handla för. Då kickar min sparsamhet in. När jag har 500 kr i fickan som jag får göra av med då är det mycket lättare att köpa något även om jag inte vill ha det. Så funkar det för mig, vet inte hur många som känner igen sig i det? Mvh Pappa Betalar? –… Läs mer »
Mycket spännande Pappa Betalar? Det låter lite som taktiken jag har i mitt dagliga liv. Jag har nämligen ingen bestämd budget under månaden utan gör av med det jag gör av med och sedan blir det sparande av resten. Det har aldrig varit en månad där jag inte kunnat spara något, så för mig fungerar det bra 🙂
Riktigt kul att du kunde stanna här och kommentera lite.
Går det månadsspara till Tessin?