December och januari är två månader då vi svenskar har mindre pengar att röra oss med än normalt. Klapparna blev dyrare än väntat och kölden gör så att elräkningen stiger mer än normalt (för vissa). 

Under månaden har det varit mycket diskussioner kring hur man beräknar sin sparkvot. Ska man ta med amortering på lån till sparandet, och vilka lån i sådana fall? Köper du en bil på avbetalning, ska du då räkna amorteringen på det lånet till sparande kommande månader?

Som ni hör är det inte svart på vitt, men jag har valt att göra det lätt för mig:

 

Sparande brutto

Inkomster brutto

Till sparande hör då: buffertspar, målspar, aktieköp, fondköp, andra investeringar. Kort och gått, det du lägger in för att kunna konsumera i framtiden. Hit hör även amortering på eventuellt hus eller lägenhet då det är en typ av investering som ökar i värde över tid.

Däremot kan jag inte säga att amortering på en mobiltelefon som du köpt via abonnemang räknas till sparandet. Kanske inte heller de SMS-lån som du nu betalar tillbaka på? Men här råder det som sagt många olika tyckande och tänkande.

 

Till inkomster hör då: lön efter skatt och andra inkomster såsom försäljning av prylar under månadens gång. Julklappspengar och skatteåterbäring hör givetvis också hit. För enkelhetens skull har jag valt att inte räkna med utdelningar i sparkvoten. Dock finns det vissa som gör det.

 

Min lön och sparkvot i januari

Inkomster

Lön 28 462 kr
Lön extrajobb 2 471 kr
Bloggintäkter 1 700 kr
Summa intäkter 32 633 kr

 

Sparande

Lendify 2000 kr
Tessin 2000 kr
Avanza 17 000 kr
Summa sparande 21 000 kr

%

Sparkvot

Sparkvot > 50% under hela året

Förra året föll jag på mållinjen då en månads sparkvot föll under 50%. I år tar jag revansch och ska försöka kämpa för att uppnå det här målet.

Jag ser inte att jag vill dra åt svångremmen ännu hårdare. Pengar behövs för att kunna leva och ha det bra. Om jag skulle öka målet till låt säga 60 eller 70% tror jag det skulle påverka mitt dagliga liv allt för mycket.

 

Hur gick det med ert sparande i januari? 

 

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x