Det har blivit dags att sammanställa min sparkvot för årets sista månad 2017. Vad blev min lön? Hur mycket kunde jag spara? Och vad blev bloggens intäkter?

Många anser att det är överskattat att räkna på sparkvoten. Att det liksom blir ett sorts begär och att alla numer jämför sin sparkvot med andras. Till slut blir allt en enda stor tävling där andra som inte har möjligheten att, just nu, spara lika mycket far illa.

Jag älskar däremot att räkna på sparkvoten. Det ger mig en aning om hur ”slösaktig” jag varit under månaden och dessutom har jag alltid något att försöka slå. Varje liten % extra som vi kan spara idag växer sig större med tiden och gör att det vi sparar idag blir rejält mycket större i framtiden.

 

 

Lön och sparkvot December

 

Lönen under månaden blev riktigt god men har att göra med mycket traktamente + ett litet retroaktivt påslag från min dåliga löneförhöjning tidigare.

 

Inkomster

Alla inkomster är räknade brutto. **EDIT! Självklart menar jag netto, alltså alla inkomster är efter avdragen skatt. Måste ha spetsat morgonkaffet eller liknande** Utdelningen från aktier är inte inräknad under inkomster.

Lön 29 117 kr
Lön extrajobb 0 kr
Bloggintäkter 2 749 kr
SUMMA 31 866 kr

 

Sparande

Avanza (aktier) 12 772 kr
Lendify 2500 kr
Tessin 2500 kr
SUMMA 17 772 kr

 

Sparkvot

 (17 772 / 31 866 ) =

 

%

Sparkvot

 

Nytt tänk – sparande

Jag har funderat lite kring hur jag vill lägga upp mitt sparande framöver. Tanken var tidigare att sätta av 5000 kr i Lendify varje månad och sedan resterande till mitt konto hos Avanza för att där fylla på i mina bolag.

Nu har jag tänkt om och planen är att i stället sätta av 2500 kr i Tessin varje månad som jag sedan återinvesterar i nya projekt framöver. 2500 går till Lendify. Resterande går direkt till Avanza, vilket är min huvudsakliga källa.

Problemet är att 2500 kr är rätt lite och att det kommer ta ett tag innan jag kan bygga upp en bra buffert till Tessin då minsta investeringen brukar vara relativt dyr.. Just nu har jag ett avslutat projekt hos Tessin och har nu tecknat upp mig för ytterligare ett projekt på 50.000 kr.

Jag tänker testa detta ett tag och får sedan se vad jag bestämmer mig för.

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x