Årets sista månad och årets sista nysparande. December är en månad där utgifterna flödar fritt för de allra flesta. Lönen betalas alltid ut för alla före jul för att alla ska ha råd att köpa det som ska köpas, vilket är rätt sjukt i sig.  

 

Jag tycker själv att julen inte ska vara något undantag jämfört med andra typer av sparande. Vet man att julen kommer att kosta så är det bara att slänga ihop ett målsparande i god tid till detta. Precis som ett vanligt sparande till en bil, en dator eller en semesterresa. 

Läste följande ur en artikel nyligen

Att låna pengar för att klara julen är givetvis inte förbjudet och det kan vara ok om man gör det på rätt sätt.”

Jag vet inte vad ni tycker, men för mig ska det vara långsiktigt förbjudet för alla att låna till julens konsumtion. Eller, förbjudet kan det givetvis inte vara, men det är åtminstone ett beteende som jag aldrig kommer förstå mig på…

Inkomster

 

För min egna del har december inte varit en kanonmånad. På ett sätt så har jag en känsla av att jag ätit rätt, men kikar jag på kontoutdraget via PayPal så säger det något helt annat: 

 

Någon här som gillar Max? Ja tydligen.

Det har dock inte blivit så mycket julhandlande. Vi hade ju Black Friday den 29:e november och där handlade jag rätt mycket, men annars blev det rätt lugnt.

Julklappar har jag inte handlat mycket av heller. Köpte en dyrare present till Sambo KTM (tatuering) men det är i princip allt. Jag har insett att jag egentligen bara mår dåligt av att handla julklappar så…

Låt oss kika på siffrorna. Alla siffror är efter avdragen skatt och avgifter:

 

 

Lön  30 650
Lön Extrajobb  0
Bloggintäkter  10 090
Övrigt  0
SUMMA  40 740 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 23 500 kr
Lendify 1000 kr
Tessin 0
Kameo 2000 kr
SUMMA 26 500 kr

 

I vanlig ordning ser jag till att föra över mest slantar till min aktiedepå hos Avanza då jag tror att denna har bäst potential över tid. Det blev inget sparande i Tessin under december då jag förde över så mycket dit föregående månad. 

Självklart blir det här ett välkommet tillskott i portföljen, för nu börjar upploppet till vårens utdelningar att dra ihop sig.

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 88.8% 88.8%
  • Lendify 3.7% 3.7%
  • Tessin 0% 0%
  • Kameo 7.5% 7.5%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x