Då var jag åter på jobbet efter en sommar fyllt med både roligheter och tråkigheter. Det är väl lite så livet ska vara och det finns ingen anledning för mig att ljuga. Vad som däremot är skönt är att första måndagen efter semestern alltid känts betydligt lättare då man strävar efter ekonomisk frihet. Kanske är det målet i sig som gör resan lättare. Kanske är det just det här målet alla med jobb-ångest borde sätta upp.

{

“You can’t climb the ladder of success with your hands in your pockets.”

-Arnold Schwarzenegger

Terminator 2 Schwarzenegger | Fotos de cine, Peliculas cine, Películas de  ciencia ficción

 

Troligtvis finns det ingen ekonomipodd som tagit upp ett citat från Arnold tidigare men faktum är att det finns mycket inspiration att hämta från honom. Mycket går även att relatera till ekonomi likt mer kända citat från Charlie Munger eller Peter Lynch.

När jag var 19 år funderade jag kring att börja spara i aktier. Tanken där och då var att ”jag skulle börja lära mig när jag hade ork och tid”. Åren gick och jag tog mig aldrig för något. Jag stoppade händerna i fickorna med andra ord. Många år senare tog jag faktiskt upp händerna ur fickorna.

Visst, det är aldrig för sent att börja spara, men ju tidigare du sätter igång desto lättsammare blir det att nå fina resultat. Lite som med träning kan jag tycka. Tar du aldrig tag i något så kommer du aldrig kunna lyckas heller.

 

Inkomster och sparande

Lön

Lönen som jag redovisar i den här tabellen är det som trillade in den 25:e förra månaden. I nästa tabell ser du vad som blev efter augusti månad då jag levt på just den lönen.

Lön (efter skatt) 29 228 kr
Bloggintäkter 8 439 kr
Summa 37 667 kr

 

Eller blev över vet jag inte heller om jag kan påstå…

Jag har medvetet valt att sätta undan lite mer pengar de senaste månaderna då det finns ett par saker som måste prioriteras förutom investeringar. En sådan sak är flytten som kommer ske inom några månader. Huset i sig kommer jag ta lån för att finansiera men det finns andra saker som behöver införskaffas i samband med flytt.

Vi har ännu inte hittat någon ny bil. Här har jag och frun samtalat om vilken typ av bil vi skulle vilja ha och det lutar faktiskt mot en V70. Det känns som att jag kan göra rätt mycket reparationer där själv när (inte om) det börjar strula.

Nu känns det som att det mesta är på plats så snart kommer jag nog kunna öka min sparkvot igen. Däremot kommer den nog aldrig bli de 80% som jag presterat vissa månader. Jag har helt enkelt börjat unna mig för mycket 😏

 

Sparande

Avanza 9 500 kr
Tessin 1 000 kr
Lendify 1 000 kr
Summa sparande 11 500 kr
 
Som vanligt ser jag till att fylla på mest i min aktieportfölj då det är här jag ser mest potential. Det skulle i och för sig vara en idé att i perioder som dessa fylla på mer i exempelvis Lendify. Å andra sidan har vi som vanligt inte den blekaste aning om vart börsen kommer ta vägen efter detta. Allt vi vet är att vi här och nu står mycket högre än innan Corona.

Sparkvot

Att 1/3 går till sparande är ju fantastiskt. Men har du hoppat 2 meter i höjdhopp och sedan börjar prestera 1 meter så kommer det givetvis kännas illa.

Här har du en liten intressant grej om du vill jämföra hur du ligger till med sparande jämfört med andra:

Svenskens sparande – hur ligger du till?

 

%

Sparkvot

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x