Då var årets prestation tillika målsamtal över. Rent krasst kan man säga att det här samtalet är grunden till lönesamtalet som kommer lite senare. I år skiljer sig löneökningen en aning mot tidigare år.

Det här är inte bloggen som du ska läsa för att bli en bra löneförhandlare. Då får du söka dig till någon klick-bait artikel på Aftonbladet i stället. Jag har tidigare skrivit om mina lönesamtal som slutat i total besvikelse.

I vanliga fall har vi lönesamtalet direkt efter sommaren men löneökningen betalas ut retroaktivt från april månad. Nu har det blivit förskjutet och den nya lönen börjar gälla från november i stället för april. Uppenbarligen är det här något som vi anställda förlorar på.

Jag kunde inte undgå att reagera lite över kollegornas kommentarer:

“Egentligen är det bara bra att processen drar ut på tiden. Jag menar… då blir det ju en härlig klumpsumma senare!”

Det är väl just här som jag ser den stora skillnaden mellan mig som investerare och kollegorna som inte investerar. Jag ser alla retroaktiva klumpsummor som något negativt. Desto tidigare jag kan skjuta in pengar till min depå, ja desto tidigare kan de också börja jobba. Så enkelt är det.

 

Det är lika dumt som när någon titulerar sig som vinnare då 20.000 kr kommer tillbaka på skatten. Här är det du som under året betalat för mycket skatt, pengar som du annars hade kunnat låta börja jobba betydligt tidigare.

Här vill jag också passa på att nämna källskatten, alltså den skatt du betalar för utdelning på utländska bolag. Visst, du får till tillbaka pengarna om 2 år men det är också 2 år som dessa slantar i stället hade kunnat jobba. Få tänker på detta.

I år har jag inte jobbat ihjäl mig för att få en god löneökning. Mina utdelningar stiger så pass mycket kraftigare helt utan ansträngning så jag finner helt enkelt ingen motivation längre.

 

3.4 17 votes
Article Rating
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x