Precis som många av er vet så har jag minskat mitt sparande rätt drastiskt det sista året. Under många år har jag sparat majoriteten av min lön och satt av det till en av mina få hobbys i livet, nämligen aktieinvesteringar. Nu när jag sänkt sparkvoten avsevärt. Har det då gjort mig lyckligare?
Precis som vanligt försöker jag alltid lägga handen på hjärtat och svara ärligt på andras och mina egna frågor. Att vara anonym bloggare har sina fördelar då åtminstone jag tycker det är enklare att vara helt transparent.
Året var 2018. I början av det året bestämde jag mig för att göra en rätt brutal vändning på mitt ekonomiska liv. Jag hade redan börjat spara och investera i aktier, men alltid till en fast slant på ett x antal tusenlappar. I början av 2018 bestämde jag mig för att spara ALLT som jag fick över när mina fasta samt rörliga utgifter var klara. Jag blev också betydligt mer dedikerad att nå mitt mål som miljonär.
Sommaren 2020 firade jag min första Miljonfest tillsammans med en följare vid namn Malte. Inlägget med diverse öl finns fortfarande att läsa här. Rätt galet att personer som Superleeds, Malte, Snålgrisen, Pappa Utdelning, Daniel H med flera fortfarande finns med här på bloggen. Det gläder mig många dagar i veckan.
Nåväl… För ett år sedan tog jag steget att leva på en betydligt lägre sparkvot än tidigare. Från mitt snitt på 50-60% gick jag ner till 10-20%.
Har ett lägre sparande gjort mig lyckligare?
Har då pengar gjort mig lyckligare?
Till att börja med vill jag klargöra några faktorer som är viktiga att känna till rörande min sänkta sparkvot:
- Vi har flyttat in i ett betydligt dyrare boende. Idag bor vi större och mer centralt. Ökat bolån och ökade elräkningar, med allt som kommer på köpet.
- Fru KTM är idag hemma med barnen på heltid. Junior KTM (den äldsta) går 15 timmar i veckan på förskola.
- Vi har gjort valet att vara hemma med barnen längre. Mindre föräldradagar innebär mindre slantar och just nu står jag för majoriteten av de fasta utgifterna.
- Idag investerar vi mer i vårt boende än vad vi någonsin tidigare gjort
Därigenom kan jag inte påstå att en sänkt sparkvot inneburit dyrare bilar, snyggare klockor eller fler middagar på restaurang. Frågan om en ökad sparkvot gjort mig lyckligare är också komplex att svar på då barnen nyligen trillat in som en del av livet. Det alla nämnt är så sant – barn skänker en oändlig lycka och kärlek men innebär också att du måste förändra ditt liv på en del punkter. Lyckan som barn skänker är speciell.
Om jag då skulle leka med tanken att jag tar bort barnen från ekvationen. Vi lever fortfarande i ett större hus som kostar betydligt mer men också innebär mer lyx samt ett betydligt mer centralt läge. Ska jag svara riktigt ärligt så har det nog inte gjort mig lyckligare att bo som vi gör idag.
Vad det å andra sidan inneburit är mer jobb men också mer roliga projekt som en sorts sido-hobby. Det extra jobbet med snöskottning, gräsklippning, lagande och fixande stör mig inte nämnvärt men jag kan inte säga att jag blir lyckligare av det.
För att då svara på frågan. Nej, jag är inte lyckligare idag än jag var tidigare med 50-60% sparkvot. Lyckan jag får från barnen kan dock inte köpas för pengar. Tyvärr finns det också en anna sida av myntet och ibland kan ens tålamod verkligen sättas på prov.
Inkomster
Då var det dags för ny lön att trilla in på kontot. Känslan är lika härlig som alltid och precis som vanligt funderar man kring vilka aktier som ska inhandlas, även om processen idag blivit lite av en vardag.
Att portföljen numer går upp och ner dagligen lika mycket som en månadslön berör mig inte särskilt mycket. Allt sedan pandemin har jag börjat se portföljen mer som en stor arena av byggklossar där aktörer värderar mina byggklossar högre eller lägra från dag till dag. Faktumet att jag äger ett x antal byggklossar oavsett kurser är en viktig tanke som jag alltid bär med mig.
Lön | 17 588 kr |
Bloggintäkter | 3 859 kr |
Övrigt | 0 kr |
SUMMA | 21 447 kr |
Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.
Sparande
Såhär mycket blev kvar efter alla räkningar och rörliga utgifter är betalade:
Amortering | 1 500 kr |
Avanza | 3 500 kr |
SaveLend | 0 kr |
Tessin | 0 kr |
SUMMA | 5 000 kr |
Sparkvot
Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…
%
Sparkvot
Så beräknar jag sparkvoten
Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).
Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify.
Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.
Bra att du är lycklig oavsett vilken nivå din sparkvot har.Pengar är till för att användas och då gärna till upplevelser med sina barn och sin partner.Ha en trevlig helg!
Mvh Peter Jansson
Tack för omnämnandet. För mig har det sparande vi påbörjade 2017 främst inneburit en lycka i att vi nu 7 år senare har en i princip garanterad inkomst om 40000 kr i månaden brutto. FÖrvisso har jag ”bränt av” 7 år av mitt liv, men jag är ”fri” i den bemärkelse att jag inte behöver lägga 40 timmar i veckan på att göra vad nån annan vill. Fru Snålgris har endast jobbat 7 år i sitt liv i SVerige då hon kom hit som invandrare, med små slantar på fickan. Tanken är att hon ska jobba 4-5 år till för… Läs mer »
Konstigt resonemang och fråga med att gör en mindre sparkvot mig lyckligare än en större sparkvot? Tolkar ditt svar som ett tydligt nej, och ett indirekt peptalk att du vill tbx till ditt gamla liv med högre sparkvot. Jag resonerar annorlunda och talar nu bara för mig själv: vad är livskvalitet och viktigt för mig? Tid för nära och kära, god hälsa, kärlek. Stabil och trygg ekonomi. När man upplevt och har allt det kan man släppa handbromsen och njuta av livet och förgylla vardagen. Rent krasst har allt sin tid(själv är jag 63 år och resonerar säkert annorlunda mot… Läs mer »
Intressanta tankar. Mitt liv påminner om livet du lever idag. Gift, två barn, lite för stort bolån. Vi har arbetat deltid, 70-90% ända sedan barnen kom. Vi lämnade dem på förskola först när de fyllt 2. Underbart att inte rusa in i hamsterhjulet som majoriteten lätt gör. Relationen till barnen tror jag sätter rejäla positiva spår om man fokuserar på kvantitetstid första åren(även fortsättningsvis såklart). Sparkvoten får ta smällen men jag upplever samtidigt att stressen minskat. Portföljen arbetar på och vi njuter under resans gång. Det får ta lite längre tid att helt bli ekonomiskt fri men vi upplever redan… Läs mer »
Vi tog ungefär samma beslut för ca 2 år sedan när vi minskade våran sparkvot får ca 50% till 15%. Barnen växer fort upp och prio nu är att uppleva saker med dom. Mina barn är större än dina men ångrar inte något att vi ändrade tankesätt. Vi har pengar som vi klarar oss med ändå, fire kommer förskjutas några år men barnen får uppleva saker nu istället för att få en massa pengar när vi går vidare. Det kommer ärva så det räcker ändå. Mitt sparmål har förändrats med att barnen växt upp, innan jag fick barn var det… Läs mer »
Låne kvot och lånekostnadskvot. Tycker faktiskt att man skall ha med lån (alla sorter) och hur mycket av lönen man betalar i otålighets skatt göra att man tagit dom (räntan). Just kostnaden för att inte betala på en gång verkar vara en stor orsak till mångas knappa ekonomi trots bra inkomster. I övrigt, barn kostar, själv sätter vi av 4000kr per månad och barn för drift (barnvagn, kläder, hobbys etc. I tonåren räcker det inte riktigt men finns pengar kvar sedan tidigare år näg det inte kostade så mycket. Rekommenderar modellen då det gör att termins avgifter, nya kläder och… Läs mer »