Halva året har gått och jag kan tycka att det då är roligt att kika på hur mycket pengar jag lagt i courtage hitintills. Skulle jag inte gå enligt namnet KTM så skulle nog folk kalla mig courtage-mannen då jag allt som oftast ordar om courtage och hur man kan optimera detta.

Som många vet kör jag fortfarande enligt strategin att handla för relativt små belopp så att jag har råd med att fylla på kontinuerligt i många bolag över tid. Jag brukar handla för så nära 597 kr som möjligt och i det här inlägget kan du läsa mer om hur jag kommer fram till just den summan:

Läsarfråga – optimera ditt courtage

 

Mitt totala courtage – halvåret 2019

Totalt courtage 450 kr

Summa köp/sälj: 183 000 kr

Det här diagrammet visar hur mycket jag lagt i courtage i respektive bolag. Här har jag då lagt mest courtage i Sampo Oyj och minst courtage står Diös för.

 

När det kommer till erlagt courtage så kan man räkna ut hur stor del av insättningarna som courtaget avser. Det går också givetvis att räkna ut andelen för det totala portföljvärdet. Dock finns det en viktig skillnad mellan den här typen av procentuell courtageavgift och en vanlig fondavgift, nämligen att courtage är något du bara betalar en gång för en affär.

Procentuell avgift mot insättningar: 0,2%

Procentuell avgift mot totalt portföljvärde:  0,05%

Låt säga att du investerar 500.000 i en aktiefond vars avgift är 1,2%. Det här är en avgift som kommer dras varje år från din portfölj. Köper du aktier för 500.000 kr och bara låter detta ligga så har du ingen avgift varje år utan bara en courtageavgift vid själva köpet. Det är den stora skillnaden.

Om ni vill se hur mycket courtage ni själva lagt ut så har jag en gratis guide här. Där kan du enkelt sammanställa på liknande sätt som jag gjort i det här inlägget.

Skriv gärna hur mycket courtage ni lagt på era affärer. Tyvärr är det sommar just nu och jag kanske inte svarar på kommentarerna så fort 🙂

 

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x