Tidigare i mitt liv, när jag var singel, trodde jag aldrig att det kunde bli billigare att skaffa flickvän eller bo ihop. Känns som om den här tanken förändrats rätt mycket på senare tid och jag funderar nu på om det faktiskt blivit billigare sedan jag och sambo KTM flyttade ihop.


Det bästa med att vara 2 i soppan är att alla fasta utgifter som vi har gemensamt också delas på 2. Den största förändringen är givetvis att man delar på hyran och då denna oftast är den största bördan så ger det helt klart en positiv effekt.

Även bredbandsavgiften, elen och vissa försäkringar halveras. Många bäckar små leder till slut till stora vattendrag.

För oss är det även så att andra vardagliga saker också blir billigare. Reflekterade över det när jag och sambon var på IKEA och shoppade loss i helgen. I stället för att beställa en bakelse var så delade vi på endast en. Hade jag varit själv och sugen så hade jag nog beställt en egen.

Nu förstår jag att det givetvis blir ännu billigare om man helt motstår frestelser som morotskaka, men ibland är det rätt svårt. Det är sällan vi köper en pizza var utan är vi ute och äter delar vi på en pizza. Förut tryckte jag med lätthet i mig en hel själv men blev äckligt mätt efteråt.

Skulle vi behöva en ny bil så kan man tänka sig att vi går in med hälften var och liknande gäller även för saker i hemmet. Priserna för lägenheter ”halveras” ju dessutom om man är 2 i ett förhållande.


Ett argument som många kommer med är att det blir dyrt att skaffa flickvän då alla nöjen och uppvaktning kostar så mycket. Tycker det är en sanning med modifikation i många fall; man behöver inte alltid köpa uppmärksamhet med pengar.

Jag satte tidigare ihop några exempel på hur man kan uppvakta den andra parten utan att lägga ut en stor hög med pengar. Direktlänk till tipsen.

Problem är väl om den andra i förhållandet har större spenderarbyxor och drar med sig part nummer 2 i fallet. Det är väl då jag skulle kunna tänka mig att ett samboskap kan sluta kostsammare.


En del påstår dessutom att det blir billigare om man går från 2 → 3 i ett förhållande, d.v.s. att man skaffar barn. På så vis får man ett barnbidrag som man kan nyttja. Det här tror jag däremot inte på utan har insett att man inte ”tjänar pengar” på att få barn. Har inga barn men tycker att det ändå är logiskt. Med det sagt är jag inte emot att skaffa barn. Det är trots allt dessa som ska ta över efter oss när vi ligger på dödsbädden och har förbrukat det sista i portföljen.

 

Ni som är sambos, tycker ni det blev billigare när ni startade ett sådant förhållande?

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x