För en tid sedan lade jag upp en bild på min sammanställda pension från minpension.se. Det här blev en rejäl snackis och folk började posta sin egna pensionsprognos från höger och vänster. Jag blev helt enkelt sugen på att nämna ett par ord kring just detta.

 

Skulle du klara av att leva på 60% av din lön?

Tänk dig att du stövlar in på lönesamtal med chefen. Din initiala tanke är att du ska få upp lönen med 1.500 kr. Du har ett helt kollegieblock med dig där du staplat allt extra som du gjort under det gångna året. Ditt självförtroende och hopp är på topp.

När du kommer ut från lönesamtalet inser du att du i stället för en löneökning fått en lönesänkning med 40%. Självklart tappar du hakan och förstår inte alls vad som hände. Vad gick egentligen snett?

Det här är bara ett exempel och självklart inget som skulle hända i verkligheten. Däremot sker det här var och varannan dag när svensken går i pension. Enligt uppgifter väntas majoriteten av svenskar som går i pension vid 65 få beskedet att de tvingas leva på 60% av sin lön.

Skulle du kunna leva på 60% av din lön? Även om du svarade ja så finns det nog många som skulle medge att det blir aningen knapert.

 

Se din pension

Själv tycker jag att tiden för det orangea kuvertet är förbi. Det finns mycket enklare sätt att se vad du sparat ihop hitintills och det enklaste sättet är minpension.se (ej sponsrad). Där loggar du enkelt in med Bank Id och får direkt en sammanställning över din allmänna + tjänstepension. Den privata pensionen, alltså det du sparar själv, måste du dock hålla reda på i egen regi eller rapporter in till minpension.

Min totala pension uppgår till 776 269 kr

Det som är intressant är att mitt privata sparande alltså dragit förbi pensionen med sina 950.000 kr. Det till trots att det bara var några år sedan jag kickade igång mitt sparande. Men börjar du tidigt slipper du sätta av så mycket varje månad för att få en extra guldkant under pensionens glada dagar. Börjar du betydligt senare blir det givetvis mindre effekt.

Nu är ju min plan att gå i pension innan 40 och jag har i den kalkylen struntat i att räkna med pensionen som vi ser via minpension.se. Att jag går i pension tidigare kommer givetvis påverka min allmänna + tjänstepension negativt då jag slutar betala skatt på lön. Men tar jag inte med den här pensionen i kalkylen så slipper jag bry mig.

Jag vill avslutningen säga tack till alla som postade sin pension via tråden och delade med sig. Här kan ni se hur mycket svar som faktiskt kom (du måste ha Twitter för att kunna läsa detta):

 

0 0 vote
Article Rating
43
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x