Alldeles strax är det dags för årets deklaration att dimpa ner till de som är registrerade i någon digitala brevlådor. Den som väntar på posten i brevlådan får vänta ytterligare en månad. Här har jag sammanställt de viktiga datumen som är värda att tänka på samt lite egna reflektioner kring deklarationen 2024.

 

Bland allmänheten ses fortfarande skatteåterbäringen som en typ av lotteri. Får du skatteåterbäring så har du dragit vinstlott medan du som får restskatt (eller kvarskatt) dragit nitlotten. Riktigt så ser vi investerare inte på det.

Att du får en skatteåterbäring innebär helt enkelt att du under föregående år betalat in för mycket skatt än det du behövt betala. Dessa pengar hade i stället redan då kunnat sättas i arbete i din portfölj för att skapa avkastning. Att de ligger och skvalpar någon annanstans fram till den dag du själv får pengarna gör dig inte lyckligare.

Dock förstår jag hur allmänheten tänker. Skatteåterbäringen är för många det extra tillskottet som sätter en krydda på tillvaron. Många bokar in en extra resa för pengarna, eller köper något riktigt onödigt som aldrig blir använt. Allt för att öka den tillfälliga lyckan. Vi utdelningsinvesterare har däremot vant oss vid att alltid få en extra peng i fickan månad efter månad.

Jag älskar Christina Sahlbergs (sparekonom på prisjämförelsesajten Compricer) uttalande kring just detta:

”Man hör ofta att människor säger de fick tillbaka mycket pengar på skatten – och därför är vinnare. Men de är faktiskt förlorarna då de hade kunnat investera de pengarna under året i stället för att låna ut dem till staten”

j

Viktiga datum för deklarationen 2024

  • 3 mars: Digital brevlåda. Detta är sista dagen för att skaffa digital brevlåda för att hinna få sin deklaration utskickad digitalt. Skaffar du digital brevlåda efter det eller inte alls, behöver du vänta på pappersdeklarationen, och det kan i värsta fall dröja till 15 april innan den kommer (även om e-tjänsten där du kan deklarera öppnar tidigare än så för alla, även de som inte har digital brevlåda).
  • 4–8 mars: Deklarationen skickas ut. Detta datum skickas e-deklarationerna ut som till de som hade tecknat en digital brevlåda senast den 3 mars.
  • 15 mars–15 april: Fysiska deklarationer skickas ut.
  • 19 mars: Här öppnar deklarationen på skatteverket.se och i appen.
  • 3 april: Sista dagen att deklarera digitalt för den som vill få sin skatteåterbäring strax efter påsk.
  • 9–12 april: Pengar betalas ut för dem som godkänt digitalt utan ändring senast 3 april.
  • 2 maj: Sista dagen att deklarera. Din inkomstdeklaration för inkomståret 2023 ska finnas hos Skatteverket senast vid midnatt. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen.
  • 4–7 juni: De som inte fått sina skattepengar i april får utbetalningen mellan den 4 och 7 juni.
  • 12 september: Sista dagen att betala kvarskatt.

 

Räkna ut skatteåterbäringen redan idag

För er som är riktigt nyfikna är det väl ingen raketforskning att räkna ut en preliminär siffra som visar vad du ska betala eller få tillbaka. På Mina Sidor hos Skatteverket finns redan uppgifter om vilken inkomst du fått 2023 och från vilka parter denna kommer från. Dessutom står det vilken skatt som dragits.

Här är mina egna siffror för 2023. Av anonyma skäl har jag valt att stryka över vilka som betalat ut beloppen. En av posterna kommer från Försäkringskassan då jag haft mycket VAB under året.

Via Skatteverkets e-tjänst kan du sedan skiva in dessa belopp, välja vilken kyrka du tillhör (om du gör det), samt fylla i annan eventuell information som behövs för att räkna ut vilken skatt du borde betala.

E-tjänst hos Skatteverket för att räkna ut den skatt du kommer få tillbaka

 

Jag har tidigare också förklarat hur du räknat ut din skatt för ISK på ett enkelt sätt. Här tryckte jag även på att ISK skatten kan komma att bli lite av en chock för när väl deklarationen landar dig i händerna.

 

Vilka avdrag går att göra?

Här skrev jag tidigare en punktlista kring avdrag som många känner till men som för många också är okända. Det är viktig att du själv känner till den här listan för att få en så rättvis summa som möjligt.

Deklaration – Avdrag som du Faktiskt kan använda 2023

Tänk på att betala i tid

Det finns faktiskt en anledning till att man kan själv bör hålla koll på ifall man ligger plus eller minus skattemässigt.

Nu utgår det nämligen en ränta på 5% på underskottet i ditt skattekontot.

Den kostnadsränta som blir räknas från olika datum beroende på hur stor din restskatt är. Har du en restskatt på över 30 000 kr beräknas räntan från den 13 februari. har du under 30 000 räknas räntan från 4 maj.

 

j

Viktigt om räntan på restskatt

För att slippa ränta på underskott över 30 000 kr ska dina pengar vara betalda före den 13 februari. För underskott upp till 30 000 kronor är datumet den 4 maj. Du kan enkelt göra betalningen via exempelvis Swish.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x