Det här inlägget är första inlägget i en liten serie jag tänkt skapa. Nr 2 i serien kommer redan imorgon. I dagens inlägg visar jag hur enkelt/svårt det faktiskt är att få Jackpot på lotto med ett illustrerande exempel. Jag älskar sådana exempel så därför vill jag gärna dela med mig.

Enligt en artikel som jag läst visar man hur stor chansen faktiskt är att få jackpot på Lotto (exemplet var spelet Powerball). Tillbaka i 2015 sänkte man chansen att vinna från 1 på 175 miljoner till 1 på 219 miljoner.

När vi ser människor som vinner stora vinster ser det rätt lätt ut. Vem vill inte köpa en lott och sedan håva hem massa friska miljoner? Attraktionskraften att se någon annan vinna är så pass stor att det är svårt att motstå. Det är just det här som idioterna bakom Postkodlotteriet pysslar med.

Det kan givetvis vara svårt att greppa hur liten chansen 1 på 175 miljoner i verkligheten är. Så låt mig illustrera detta med ett exempel:

 

Chansen att vinna jackpott

Tänk dig att du köper 3 lotter och lägger dem efter varandra längs en linje. Det kan se ut såhär:

Sedan fortsätter du på liknande vis att köpa lotter och lägger lott efter lott efter lott längs marken. En lott per varje 25 cm. Lotterna räcker då ungefär runt hela jordens ekvator.

Det blir rätt många lotter…

Föreställ dig sedan att du vandrar/simmar längs den här enormt långa raden av lotter, jorden runt. Jag tror att du själv kan föreställa dig hur lång tid det faktiskt tar att gå runt ekvatorn.

Någonstans på vägen stannar du och plockar upp en av lotterna. Enbart en stackars lott. Du får inte plocka upp någon annan lott. Har du riktigt riktigt tur så är det den vinnande lotten du plockar upp och har då vunnit jackpot. Stort grattis!

Chansen att du t.ex. ska vinna en bil på bingolotto är givetvis större, men problemet är att du själv tror att det är lättare än vad det faktiskt är. TV är fantastiskt duktiga på att lura dig för att det ska se väldigt lätt ut. Har du dessutom någon i din närhet som vunnit så känns det ännu enklare.

Det är ingen slump att butiker brukar ställa ut skyltar med ”GRATTIS Bengt till storvinsten i lördags!”. Ett effektivt trick, minst sagt.

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x